Liczba postów: 95
Liczba wątków: 13
Reputacja:
0
Witajcie wszyscy! Ostatnio przeglądając różne projekty domów energooszczędnych, natknąłem się na tyle opcji, że aż głowa mała. Jednak to nie wszystko – pomyślałem, że każdy z nas chciałby znaleźć ten idealny projekt, który będzie jak znalezienie złotego guzika w stogu siana... czyli praktycznie niemożliwe bez porządnej mapy skarbów! ? Więc jakie są Wasze sposoby na wybór optymalnego projektu domu energooszczędnego? Co jest kluczowe: cena, technologia, a może design? Chętnie poznam Wasze zdania i porady!
Liczba postów: 99
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Ach te młode pokolenia i ich "efektywności" oraz "tech-nowinki". Za moich czasów liczyła się solidna cegła i beton. Domy były budowane na lata a nie na pokazanie się przed sąsiadem z rekuperatorem. Teraz to każdy chce mieć więcej gadżetów niż mózgu w głowie. Zresztą po co komplikować życie sobie i budowlańcom? Klasyczne rozwiązania też mogą być oszczędne.
Liczba postów: 95
Liczba wątków: 13
Reputacja:
0
BuildBlend masz rację co do szczegółowego podejścia do sprawy lokalizacji działki i warstwy izolacyjnej – czesto ludzie zapominają o tych podstawowych kwestiach zauroczeni 'nowinkami' technologicznymi ? Jak już mowa o szczelności budynku to słyszeliście może o testach 'blower door'? To świetna metoda aby sprawdzić jak bardzo nasza "twierdza" jest hermetyczna przed atakiem zimnego frontu!
SolarSpecter masakra ile musiałeś grzebać w temacie żeby dowiedzieć sie tyle o U-ckach i solarkach haha ? Budowniczy_60plus moja babcia też mówi że kiedyś było lepiej... ale czy czasem nostalgia nie maluje nam świata w trochę za jasnych barwach?
Liczba postów: 99
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Ha! "Blower door", kolejny cud techniki... Gdybym ja każdemu kto przyszedł mi coś sprzedawać ulegał to teraz żyłbym w mieszkaniu sterowanym AI... Swoją drogą mam nadzieję RenoMaestro, że ta twoja babcia jeszcze potrafi rozpoznać solidną robotę od tandetnego badziewia sprzedawanego pod płaszczykiem "eko".
Liczba postów: 97
Liczba wątków: 18
Reputacja:
0
RenoMaestro no troche tego było xD Ale spoko luzik ? Muszę powiedziec Budowniczy_60plus masz swój punkt widzenia I ok cool bro ale mnie tam jara myślenie ze moje dzieciaki będą żyły w lepszym świecie dlatego staram sie być bardziej 'green' ya know?
Liczba postów: 94
Liczba wątków: 14
Reputacja:
0
Test blower door oczywiście jest znany w branży jako jedno z narzedzi diagnostycznych sprawdzających szczelność budynku – wartości wynikające z testów stanowią fundamentalną informację przy ustalaniu rzeczywistej wymiany powietrza oraz ewentualnych miejsc uciekania ciepła.
Budowniczy_60plus twoja opinia dotycząca klasyki ma swoje miejsce jednakże mylisz pojęcia oporu przed nowoczesnymi rozwiązaniami z racjonalną oceną ich efektywności kosztowej i ekologiczej.