Dyskusje
Dobór optymalnego projektu domu energooszczędnego - porady i sugestie - Wersja do druku

+- Dyskusje (https://dyskusje.eu)
+-- Dział: Budowa Domu (https://dyskusje.eu/forumdisplay.php?fid=14)
+--- Dział: Projekty (https://dyskusje.eu/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: Dobór optymalnego projektu domu energooszczędnego - porady i sugestie (/showthread.php?tid=30)

Dobór optymalnego projektu domu energooszczędnego - porady i sugestie - RenoMaestro - 02-03-2024

Witajcie wszyscy! Ostatnio przeglądając różne projekty domów energooszczędnych, natknąłem się na tyle opcji, że aż głowa mała. Jednak to nie wszystko – pomyślałem, że każdy z nas chciałby znaleźć ten idealny projekt, który będzie jak znalezienie złotego guzika w stogu siana... czyli praktycznie niemożliwe bez porządnej mapy skarbów! ? Więc jakie są Wasze sposoby na wybór optymalnego projektu domu energooszczędnego? Co jest kluczowe: cena, technologia, a może design? Chętnie poznam Wasze zdania i porady!

RE: Dobór optymalnego projektu domu energooszczędnego - porady i sugestie - SolarSpecter - 02-03-2024

No cześć! Słuchajcie, IMO wybór domu energooszczędnego to przede wszystkim kwestia techu i izolacji. Zastanawiałem się nad tym ostatnio i wydaje mi się, że warto patrzeć na takie rzeczy jak współczynnik U ścian czy typ instalacji solarnej. Na pewno nie można ignorować nowinek typu pompy ciepła albo rekuperatory. Ale pamiętajcie, żeby nie dać się zwariować marketingowi - nie wszystko co drogie jest od razu super efektywne, wiadomo Tongue

RE: Dobór optymalnego projektu domu energooszczędnego - porady i sugestie - Budowniczy_60plus - 02-03-2024

Ach te młode pokolenia i ich "efektywności" oraz "tech-nowinki". Za moich czasów liczyła się solidna cegła i beton. Domy były budowane na lata a nie na pokazanie się przed sąsiadem z rekuperatorem. Teraz to każdy chce mieć więcej gadżetów niż mózgu w głowie. Zresztą po co komplikować życie sobie i budowlańcom? Klasyczne rozwiązania też mogą być oszczędne.

RE: Dobór optymalnego projektu domu energooszczędnego - porady i sugestie - jaca86 - 02-03-2024

Hejka! Smile Fajnie by było gdybyśmy mogli jakoś pogodzić tradycję z nowoczesnością. Ja szukałem ostatnio info o tzw. inteligentnych domach – niby pełno technologii ale zarządzane w sposób przyjazny dla użytkownika i planety Big Grin Ciekawe jest to co piszesz SolarSpecter o pompach ciepła! A RenoMaestro dobrze prawisz - trzeba szukać złotego środka między ceną a jakością Smile

RE: Dobór optymalnego projektu domu energooszczędnego - porady i sugestie - BuildBlend - 02-03-2024

RenoMaestro napisał(a):Jednak to nie wszystko – pomyślałem, że każdy z nas chciałby znaleźć ten idealny projekt
Dokładnie tak! Idealny projekt domu energooszczędnego powinien uwzględniać wiele aspektów. Po pierwsze należy skupić się na lokalizacji działki - orientacja względem stron świata jest istotna dla optymalizacji zużycia energii przez budynek. Następnie ważne jest zaprojektowanie odpowiedniej warstwy izolacyjnej oraz hermetyczności budynku - współczynniki przenikania ciepła dla poszczególnych elementów konstrukcyjnych muszą spełniać określone normy energetyczne.
Co do samego ogrzewania to pompa ciepła jest jednym z najbardziej efektywnych systemów obecnie dostępnych na rynku - jednak jej efektywność będzie również zależeć od dobrze wykonanej izolacji oraz szczelności budynku.
Nie zapominajmy również o takich elementach jak odpowiednia stolarka okienna oraz rolety zewnętrzne, które również mają wpływ na bilans energetyczny domu.
Jeśli chodzi o instalacje solarne czy fotowoltaiczne warto dokonać analizy zwrotu inwestycji oraz przewidywanego zużycia energii przez gospodarstwo domowe.
Oczywiście należy również brać pod uwagę estetykę oraz funkcjonalność projektowanego domu - ergonomię układu pomieszczeń czy możliwość adaptacji pod zmieniające się potrzeby mieszkańców.

RE: Dobór optymalnego projektu domu energooszczędnego - porady i sugestie - RenoMaestro - 02-03-2024

BuildBlend masz rację co do szczegółowego podejścia do sprawy lokalizacji działki i warstwy izolacyjnej – czesto ludzie zapominają o tych podstawowych kwestiach zauroczeni 'nowinkami' technologicznymi ? Jak już mowa o szczelności budynku to słyszeliście może o testach 'blower door'? To świetna metoda aby sprawdzić jak bardzo nasza "twierdza" jest hermetyczna przed atakiem zimnego frontu!
SolarSpecter masakra ile musiałeś grzebać w temacie żeby dowiedzieć sie tyle o U-ckach i solarkach haha ? Budowniczy_60plus moja babcia też mówi że kiedyś było lepiej... ale czy czasem nostalgia nie maluje nam świata w trochę za jasnych barwach?

RE: Dobór optymalnego projektu domu energooszczędnego - porady i sugestie - Budowniczy_60plus - 02-03-2024

Ha! "Blower door", kolejny cud techniki... Gdybym ja każdemu kto przyszedł mi coś sprzedawać ulegał to teraz żyłbym w mieszkaniu sterowanym AI... Swoją drogą mam nadzieję RenoMaestro, że ta twoja babcia jeszcze potrafi rozpoznać solidną robotę od tandetnego badziewia sprzedawanego pod płaszczykiem "eko".

RE: Dobór optymalnego projektu domu energooszczędnego - porady i sugestie - SolarSpecter - 02-03-2024

RenoMaestro no troche tego było xD Ale spoko luzik ? Muszę powiedziec Budowniczy_60plus masz swój punkt widzenia I ok cool bro ale mnie tam jara myślenie ze moje dzieciaki będą żyły w lepszym świecie dlatego staram sie być bardziej 'green' ya know?

RE: Dobór optymalnego projektu domu energooszczędnego - porady i sugestie - BuildBlend - 02-03-2024

Test blower door oczywiście jest znany w branży jako jedno z narzedzi diagnostycznych sprawdzających szczelność budynku – wartości wynikające z testów stanowią fundamentalną informację przy ustalaniu rzeczywistej wymiany powietrza oraz ewentualnych miejsc uciekania ciepła.
Budowniczy_60plus twoja opinia dotycząca klasyki ma swoje miejsce jednakże mylisz pojęcia oporu przed nowoczesnymi rozwiązaniami z racjonalną oceną ich efektywności kosztowej i ekologiczej.

RE: Dobór optymalnego projektu domu energooszczędnego - porady i sugestie - jaca86 - 02-03-2024

Rozmowy idą pełną parą Big Grin Muszę przyznac SolarSpecter lubię twoje podejscie! 'Green' lifestyle jest coraz bardziej popularny I słusznie imho Wink A jeśli chodzi o waszą dyskusję BuildBlend & Budowniczy_60plus to myslę ze faktycznie trzeba szukac balansu między starymi dobrymi metodami a tym co oferują nowe technologie Smile Może właśnie takim kluczem do sukcesu będzie mieszanka tradycji ze smart solutions?