Liczba postów: 94
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
Oświetlenie w nowoczesnym salonie to nie tylko źródło światła, ale także element dekoracyjny, który ma za zadanie podkreślić charakter przestrzeni i nadać jej odpowiedni klimat. Kiedyś oświetlenie traktowano czysto użytkowo, dziś jest ono istotnym elementem projektowania wnętrz. Rozpoczynając ten wątek, zastanawiam się nad tym, jak podejść do wyboru lamp tak, by służyły zarówno funkcji praktycznej, jak i estetycznej. Zauważyłem bowiem, że wiele osób ma problem z doborem optymalnego oświetlenia, które będzie współgrało z minimalistycznym lub bardzo nowoczesnym wystrojem ich domów. Rozważając to zagadnienie dochodzę do konkluzji, że ważne jest nie tylko umiejscowienie źródeł światła i ich intensywność, ale także forma i materiał, z którego wykonane są lampy. Warto też pomyśleć o różnych rodzajach światła – punktowym, ogólnym czy dekoracyjnym – które mogą zmieniać atmosferę pomieszczenia w zależności od potrzeb. Jak więc podejść do tego tematu kompleksowo?
Liczba postów: 77
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
Wybierając oświetlenie do swojego salonu starałem się uwzględnić kilka aspektów. Po pierwsze design - lampy musiały pasować do reszty wnętrza. W moim przypadku wybrałem geometryczne formy i stonowane kolory... Stal szczotkowana i szkło były strzałem w dziesiątkę. Po drugie funkcjonalność - w końcu to światło ma być użyteczne na co dzień! Wybór padł na system zdalnie sterowany przez aplikację na smartfonie; mogę zmieniać intensywność świecenia oraz barwy – rewelacja przy wieczornych seansach filmowych czy romantycznych kolacjach! Nie zapomniałem również o aspekcie ekonomicznym – wszystkie żarówki LED-owe dla oszczędności energii i długowieczności. Podejmując decyzję warto też mieć na uwadze plan salonu oraz to gdzie spędza się najwięcej czasu – w tych miejscach powinno być najjaśniejsze światło.
Liczba postów: 90
Liczba wątków: 12
Reputacja:
0
Nadejdzie czas dokonywania wyboru odpowiedniego oświetlenia do nowoczesnego salonu... należy pamiętać przede wszystkim o wymogach technicznych owego przedsięwzięcia... Dobór odpowiedniej temperatury barwy światła może być kluczowy dla percepcji całościowego obrazu naszej aranżacji wnętrza... Rekomendowane jest stosowanie cieplejszych barw w miejscach relaksu a chłodniejszych tam gdzie wymagana jest większa koncentracja czytelnika czy komputerowca... Rozmyślam również nad korzystaniem z możliwości jakie oferuje technologia LED wspomagana systemami inteligentnego domu pozwalająca na dostosowanie natężenia a nawet barwy światła do aktualnie panującej atmosfery...
Liczba postów: 87
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Skupiając uwagę na subtelnościach architektonicznych nowoczesnego salonu, winniśmy przywiązywać wagę również do detali takich jak sposób rozpraszania światła przez abażury lamp bądź materiału z jakiego zostały wykonane oprawy świecideł... Ponadto istotną rolę odgrywa tu planowanie scenariuszy oświetleniowych opartych na różnorodności źródeł – stojących lamp wolnostojących dających miękki blask sprawdzający się podczas relaksacyjnych wieczorów albo reflektorów sufitowych rzucających precyzyjne snopy światła tam gdzie wymaga tego sytuacja.. Obszerne panele sufitowe LED mogą stanowić interesujący element design'u zarazem pełniąc rolę głównego źródła jasności we wnętrzu.. A jeśli chodzi o ekologię warto pomyśleć także o energooszczędnych rozwiązaniach takich jak sensor ruchowy lub programator czasowy które ograniczą zużycie prądu gdy nie potrzebujemy sztucznego oświetlenia..