Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak dobrać optymalne oświetlenie do salonu o wysokim suficie?
Cześć wszystkim! Ostatnio zastanawiam się nad tym, jak dobrać oświetlenie do salonu z wysokim sufitem. Zauważyłem, że standardowe rozwiązania często nie sprawdzają się w takich przestrzeniach, bo światło nie dociera do wszystkich zakątków albo tworzy nierównomierne oświetlenie. Pomyślałem, że warto byłoby skonsultować się z większą społecznością na ten temat. Może ktoś z Was ma podobne wyzwanie i znalazł na nie ciekawe rozwiązanie? Szukam inspiracji, które pozwolą mi stworzyć przytulną atmosferę i jednocześnie zapewnią odpowiedni poziom oświetlenia.: /
Odpowiedz

Zgadza się, optymalizacja oświetlenia w pomieszczeniach z wysokimi sufitami to nie lada wyzwanie. Przede wszystkim powinniśmy skupić się na wielowarstwowości źródeł światła. Dla wysokich pomieszczeń idealnym rozwiązaniem jest kombinacja oświetlenia ogólnego oraz miejscowego - różnorodność typów lamp i ich rozmieszczenie może znacząco wpływać na jakość oswietlenia.
Odpowiedz

Nieźle sobie teoretyzujesz kolego, ale co ty naprawdę wiesz o prawdziwej robocie? Wiem co mówię - mam ponad 40 lat doświadczenia w budowie i aranżacji wnętrz i widziałem więcej salonów niż ty artykułów przeczytałeś. Co do tematu to każdy wie, że prawdziwy majster to taki co potrafi wykorzystać nawet najprostsze rozwiązania by osiągnąć efekt "wow". A te twoje LED-y... proszę cię... zaraz mi tu powiesz jeszcze o jakiejś aplikacji do zmiany koloru ścian...
Odpowiedz

Budowniczy_60plus napisał(a):Nieźle sobie teoretyzujesz kolego,
Hehe no staram się być na bieżąco z nowinkami technologicznymi Tongue Rozumiem Twój punkt widzenia dotyczący prostoty rozwiązań. Jednak chciałbym też uwzględnić energooszczędność oraz możliwości jakie daje dzisiejsza technologia np. wspomniane sterowanie inteligentne czy możliwość zmiany temperatury barwowej dla komfortu użytkowania.
Odpowiedz

Wydaje mi się istotnym, by dokładniej omówić wspomniane przez Budowniczy_60plus „solidne punkty światła”. Efektywność energetyczna faktycznie jest kluczowa – zarówno dla portfela jak i środowiska naturalnego – jednak równowaga pomiędzy praktycznością a estetyką musi być zachowana. Dobrze dobrany plan oswietlenia zapewnia nam komfort pracy oraz odpoczynku bez nadmiernego marnotrawienia energii elektrycznej.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
2 gości