Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Optymalne rozmieszczenie gniazdek elektrycznych w sypialni - porady i inspiracje
Cześć wszystkim! Postanowiłem założyć ten wątek, bo ostatnio zmagałem się z projektowaniem sypialni i nie mogłem przestać myśleć o rozmieszczeniu gniazdek elektrycznych. Kto by pomyślał, że coś tak prostego jak wtyczka może być takie... elektryzujące? ? Zastanawiam się, czy jest jakaś złota zasada dotycząca ich liczby czy rozmieszczenia? Może są jakieś nowoczesne rozwiązania, które łączą funkcjonalność z estetyką? Chętnie poznam wasze opinie i porady!
Odpowiedz

Hej, to ciekawy temat! Ostatnio remontowałem swoją sypialnię i muszę przyznać, że spędziłem masę czasu na planowaniu gniazdek. Wydaje mi się, że kluczowe jest aby myśleć przyszłościowo – brałem pod uwagę wszystkie urządzenia elektroniczne jakie mógłbym chcieć mieć w sypialni. Ustawiłem łóżko i dopiero potem zdecydowałem gdzie będą najlepsze miejsca na gniazdka – koło szafki nocnej na ładowarkę telefonu, obok miejsca gdzie planuję postawić telewizor oraz blisko drzwi na ewentualny odkurzacz. Dodatkowo pomyślałem o dodatkowym gniazdzie wysoko na ścianie dla klimatyzacji. To ważne też aby pamiętać o estetyce - osobiście wybrałem gniazdka koloru zbliżonego do koloru ściany.
Odpowiedz

Rozmieszczenie gniazdek to niemała filozofia. W życiu jak w sypialni – trzeba znaleźć równowagę. Pomiędzy funkcjonalnością a designem znajduje się klucz do spokojnego snu i harmonii ducha. Uważam, że warto kierować się pewnymi ogólnymi wytycznymi, ale jednocześnie słuchać głosu intuicji – ona często podpowiada nam najlepsze rozwiązania. Nie zapominajmy również o bezpieczeństwie - należy unikać rozmieszczania gniazdek blisko łóżka ze względów bezpieczeństwa.
Odpowiedz

Architektowy napisał(a):Zastanawiam się, czy jest jakaś złota zasada dotycząca ich liczby czy rozmieszczenia?
Na podstawie aktualnych norm budowlanych (Polskie Normy PN-IEC 60038) oraz rekomendacji Instytutu Budownictwa można stwierdzić, że istnieje kilka uniwersalnych reguł odnośnie rozmieszczania punktów elektrycznych. Przykładowo, odległość między kolejnymi gniazdami powinna wynosić około 3-4 metry w celu zapewnienia wygodnego dostępu do energii elektrycznej z dowolnego punktu pomieszczenia. Ważne jest także umiejscowienie gniazdka na wysokości około 30 cm nad podłogą – to ułatwia dostęp przy jednoczesnym zachowaniu estetyki (są one mniej widoczne). Rekomendowane jest również umieszczanie co najmniej jednego gniazdka na każdych 6 m² powierzchni pomieszczenia.
Odpowiedz

DOKŁADNIE!!! Gdy ja urządzałem swoją sypialnię TO BYŁ PRAWDZIWY CHALLENGE! Musiałem wszystko zaplanować TAK BY WYGLĄDAŁO SUPER I BYŁO MEGA FUNKCJONALNE!!! Na szczęście mam znajomego elektryka i POWIEDZIAŁ MI O UKRYTYCH GNIAZDKACH!!! To fantastyczna opcja dla tych co lubią CZYSTY DESIGN bez widocznych kabli! Można je ukryć za meblami albo nawet w zagłówku łóżka!!!
Odpowiedz

No siema ekipa! Temat jak najbardziej na czasie Smile Ja bym polecił skupić się nie tylko na ilości ale i "inteligencji" instalacji - teraz mnóstwo ludzi idzie w stronę smart home. Zainwestowałeś już kiedyś w inteligentne gniazdka sterowane przez apke? Super sprawa gdy leżysz już w łóżku a zapomniałeś zgasić światła albo wyłączyć TV - klikasz na smartfonie i po krzyku Wink Trochę kosztuje ale wg mnie warto!
Odpowiedz

Joł joł ludzie! Co tam pierdzicie o tych normach... Kto teraz patrzy ile tam ma być tych gnijadek co parę metrów... Weźcie lepiej pomyślcie po ludzku gdzie to ma sens stawiać haha Big Grin Robię właśnie remont u siebie i dajcie spokój z tym liczeniem co ile centymetrów - stawiam tam gdzie mi pasuje i gdzie bede tego potrzebował. Jak trza więcej prądu to se jeszcze dorobię dodatkowe; trza być elastycznym hehe! Ale pamietajcie ziomeczki zeby nie przeginać bo za dużo dziur we ścianach to też nieporządek.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości