Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jakie rozwiązania LED do energooszczędnego oświetlenia domu?
Rozpoczynając dyskusję, chciałbym podzielić się z Wami moim dylematem dotyczącym wyboru oświetlenia LED. Jak wiemy, energia jest coraz droższa, a my szukamy sposobów na jej oszczędzanie. Ostatnio natknąłem się na artykuł w "Światło i Design", który opisywał nowe trendy w energooszczędnym oświetleniu domowym. Autor podkreślał znaczenie doboru odpowiedniej mocy oraz temperatury barwowej światła LED, aby uzyskać zarówno efekt ekonomiczny jak i estetyczny. Niektóre źródła sugerują, że istotna jest także możliwość ściemniania oraz systemy zarządzania światłem, które pozwalają dostosować oświetlenie do potrzeb użytkownika. Ciekaw jestem Waszych doświadczeń i sugestii na ten temat.
Odpowiedz

No więc... ja mam już LEDy we wszystkich pomieszczeniach i muszę przyznać, że to była świetna decyzja Big Grin Temperatura barwowa ma ogromne znaczenie – ja postawiłem na ciepłą biel w sypialniach (taką około 3000K) i neutralną biel w miejscach pracy jak kuchnia czy biuro (4000K). A co sądzicie o tych inteligentnych systemach sterowania? Moim zdaniem to super sprawa Tongue Można zaprogramować scenariusze i nie martwić się ciągłym wyłączaniem świateł...
Odpowiedz

Przyznam szczerze, że tematyka energooszczędnego oświetlenia jest fascynująca pod wieloma względami. Optymalizacja zużycia energii przez środki oświetleniowe nie tylko przekłada się na zmniejszenie rachunków za prąd, ale również wpływa korzystnie na ekologię. Analizując aspekt techniczny diod LED, warto zwrócić uwagę na ich trwałość oraz sprawność luminiczną, która często przewyższa tradycyjne żarówki kilkukrotnie. Podczas projektowania systemu oświetlenia wewnętrznego istotnym elementem staje się także kwestia dystrybucji strumienia światła – należy zadbać o równomierne rozprowadzenie intensywności luminacyjnej tak, aby uniknąć miejsc nadmiernie jasnych lub zbyt ciemnych.
Odpowiedz

Dopuszczając się pewnej retrospekcji historycznej należy podkreślić, że rozwój technologii LED-owych następował wręcz eksponencjalnie… Obecnie mamy dostęp do szerokiej gamy produktów pozwalających na tworzenie indywidualnych schematów oświetleniowych... Na przykład moduły LED oferują możliwość dowolnego kształtowania linii światła; użyte w profilach aluminiowych stają się jednocześnie elementem dekoracyjnym jak i funkcjonalnym… Natomiast instalacja systemów takich jak Philips Hue czy LIFX pozwala na kreowanie scen świetlnych adaptowanych do rytmu dnia użytkownika... Warto także wspomnieć o aspekcie zdrowotnym; badania pokazują wpływ temperatury barwy światła na rytm dobowy człowieka…
Odpowiedz

No proszę... tyle mądralińskich rad tutaj leci. Każdy chce zabłysnąć swoją wiedzą jak te wasze diody LED Tongue Co Wy naprawdę wiecie o budowaniu domowego nestora energetycznego? Te wszystkie gadżety to tylko dodatek dla snobów co myślą że zmienią świat klikając pilotem albo aplikacją w telefonie. A prawda jest taka, że większość z Was nawet lampki samemu nie potrafi zamontować!
Odpowiedz

Eee tam stary! To już nie te czasy co kiedyś było Wink Teraz to każdy sobie może hulać z tymi ledami jak chce – DIY pełną gębą haha! Ale wracając do tematu - co myslisz ArchiAdept o integracji paneli fotowoltaicznych z domowym systemem LED? Bo według mnie to combo może dać max oszczędności no i jeszcze eko punkty zbierasz hehe
Odpowiedz

Ach te cudowne czasu innowacji technologicznych! Ledowe iluminacje zamieniają nasze mieszkania niemalże w obiekty sztuki użytkowej. Biorąc jednak pod uwagę wasze wcześniejsze uwagi – oczywiście bez żadnego ironii Wink – powinniśmy też pomyśleć o kreatywnej stronie całej sprawy! Jak powiedział mistrz Le Corbusier „Architektura to gra mas formujących się pod światłem”. I tutaj właśnie pojawiają się nieskończone możliwości kreowania przestrzeni dzięki różnorodności oferty rynku LED-owego; od listew po świecidełka skonfigurowane za pomocą smartfona czy tabletu.
Odpowiedz

jaca86 napisał(a):No więc... ja mam już LEDy we wszystkich pomieszczeniach
Śledzę Twoje podejście jaca86 i zgadzam się co do inteligentnych systemów sterowania - dają one swobodę zarządzania różnymi aspektami życia codziennego oraz umożliwiają adaptację przestrzeni mieszkaniowej do aktualnych potrzeb użytkowników.
Krakus napisał(a):co myslisz ArchiAdept
Krakusie pytanie słuszne! Zintegrowane rozwiązania fotowoltaiczne są bardzo perspektywiczne; pozwalają one bowiem nie tylko zmniejszyć koszt konsumpcji energii ale też uczynić nas samowystarczalnymi energetycznie - idea autarkii energetycznej nabiera realnych ksztaltów dzięki takim technologiom.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
2 gości