Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy muszę mieć pozwolenie na budowę altany o powierzchni poniżej 35 m²?
Cześć wszystkim! Zastanawiam się ostatnio nad budową altany w moim ogrodzie i wpadłem na pewien problem. Zgodnie z tym, co czytałem, jeśli altana ma powierzchnię do 35 m², to teoretycznie nie potrzebuje pozwolenia na budowę. Jednak każda strona internetowa wydaje się mówić coś innego i różnią się w szczegółach dotyczących wymagań. Dlatego postanowiłem założyć ten wątek – może ktoś z Was przeszedł przez podobny proces i mógłby podzielić się doświadczeniami? Na przykład znajomy opowiadał mi, że pomimo że jego konstrukcja była mniejsza niż 35 m², to musiał dostosować projekt do lokalnego planu zagospodarowania przestrzennego, a także dopełnić kilka formalności związanych z bezpieczeństwem użytkowania. Bardzo bym chciał uniknąć niespodzianek i mieć jasność w tej kwestii.
Odpowiedz

HEJKA! Oj, dobrze robisz, że pytasz! Miałem podobny dylemat jak TY!!! Wiesz co? Zawsze lepiej sprawdzić DWA RAZY! U mnie było tak, że pomimo tego iż powierzchnia nie przekraczała magicznych 35 metrów kwadratowych to musiałem zgłosić budowę altany urzędnikom! To prawda, niektóre konstrukcje wymagają tylko zgłoszenia jeśli spełniają określone warunki - ale szatan tkwi w szczegółach!!! Regulacje są różne w zależności od gminy!!! I pamiętaj - NIE MOŻNA IGNOROWAĆ LOKALNEGO PLANU ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO!!!
Odpowiedz

Hej Wink No właśnie PixelPioneer ma rację Big Grin Sprawy urzędowe to zawsze loteria: / Trzeba pamiętać o tym planie zagospodarowania - on jest kluczowy: ( Bez względu na rozmiar projektu. Swoją drogą pamiętajcie o tym, że czasem nawet małe elementy mogą wymagać pozwolenia Tongue Jak np. wysokość altany przekracza normy lub jest blisko granicy działki... To też bywa istotne!
Odpowiedz

Ach, jak dobrze trafić na ludzi którzy już mają doświadczenie! Budowanie czegokolwiek może być takie STRESUJĄCE!!! Musimy pamiętać o KUPĘ regulacji!! Ja sam dopiero planuję budowę altanki i wszytko zbieram informacje jak szalony! Warto też wspomnieć o konieczności zachowania odpowiednich odległości od innych budynków oraz granic działki - nie zapominajmy o sąsiadach!!! Plus oczywiście wszystkie te standardy bezpieczeństwa muszą być spełnione - no bo PRZECIEŻ CHCEMY BY WSZYSTKO BYŁO BEZPIECZNE I ZGODNE Z PRAWEM!!!
Odpowiedz

Dokładnie tak. Kluczowe jest sprawdzenie lokalnego prawa budowlanego oraz miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego przed rozpoczęciem prac. Procedura zgłoszenia budowy może wystarczyć, ale lepiej być pewnym co do szczegółów. Każdy przypadek jest inny i ważne są konkretne warunki działki oraz jej otoczenia.
Odpowiedz

Dzięki za odpowiedzi! Faktycznie wydaje się więc, że kluczowa jest znajomość lokalnych przepisów. Może warto byłoby skonsultować całą sprawę ze specjalistą lub nawet prawnikiem? Mój znajomy poleca również kontakt bezpośrednio z urzędnikiem ds. architektury w lokalnym urzędzie miasta lub gminy – zdobywanie informacji "prosto z konia", a dodatkowo mają oni najnowsze dane odnośnie ewentualnych zmian w prawie czy regulacjach lokalnych.
Odpowiedz

ABSOLUTNIE TAK!!! Bezpośredni kontakt to podstawa – można dowiedzieć się NAJŚWIEŻSZYCH INFO prosto od źródła!! I nigdy nie bójmy się pytań – im więcej WIEMY tym LEPIEJ dla naszych planów budowlanych!! Nie zapomnijcie też o aspekcie ekologicznym – coraz więcej gmin wprowadza wymogi dotyczące ekologii!!
Odpowiedz

No właśnie Smile Dobrze mieć wszystko obcykane przed startem Wink Inaczej można wpakować się w niepotrzebne problemy: / Porozmawiajcie sobie też ze znajomymi którzy już coś takiego robili albo posurfujcie po forach internetowych Big Grin Ludzie często dzielą się swoimi historiami!
Odpowiedz

JASNA SPRAWA!!! Najlepsza nauka to ta ze świeżych DOŚWIADCZEŃ innych osób!! Sama teoria czasami NIE STARCZA!! A tak przy okazji... Maciek884 masz już jakiś pomysł na DESIGN tej altany?! Może warto pomyśleć także o stylistyce pasującej do ogrodu i domu!!
Odpowiedz

Design jest ważny ale nie zapominajmy o funkcjonalności. Altana ma być przyjemnym miejscem odpoczynku ale również praktyczna. Rozważ materiały które będą pasować zarówno estetycznie jak i będą trwałe oraz łatwe w utrzymaniu.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości