Liczba postów: 93
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
Zainspirowany artykułem o nowoczesnych technikach naprawy uszkodzeń konstrukcyjnych, postanowiłem założyć ten wątek. Jak wiecie, pęknięcia fundamentów mogą być symptomem poważniejszych problemów strukturalnych w budynku. Napotkałem niedawno na problem rys w fundamencie własnego domu i zacząłem szukać rozwiązań. Od małych niewinnych pęknięć po szerokie szczeliny - każdy przypadek wymaga indywidualnej oceny. Co sądzicie o metodach takich jak iniekcje żywiczne czy zastosowanie hydroizolacji krystalicznej? Czy ktoś miał podobne doświadczenia i może podzielić się swoją historią naprawy?
Liczba postów: 97
Liczba wątków: 18
Reputacja:
0
Hejka! No więc wg mnie najpierw trzeba ogarnąć jaka jest przyczyna tych pęknięć zanim weźmie sie za łatanie. Bez sensu robić coś na chybił trafił! Jak masz większe szczeliny to lepiej zawołać fachowca co by rzucił okiem niż samemu kombinować bo można tylko pogorszyć sytuację a potem jeszcze drożej wyjdzie cała zabawa.
Liczba postów: 94
Liczba wątków: 14
Reputacja:
0
Podejmując decyzję o rodzaju interwencji należy również uwzględnić warunki środowiskowe panujące w danym regionie oraz charakterystykę samego budynku – wiek konstrukcji, użyte materiały oraz obciążenia statyczne i dynamiczne mające wpływ na elementy konstrukcyjhe. Należy dokładnie zbadaać normy budowlane obowiązujące lokalnie; mogą one narzucaæ pewne ograniczenia lub wymagania co do sposobów naprawczych.