Liczba postów: 99
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Zacznę może od tego, że wybór oświetlenia LED do nowoczesnej kuchni to nie taka prosta sprawa, jak się wydaje. Wiem, że młodzi teraz wszystko chcą mieć "smart" i na pilota, ale bez przesady. Ostatnio czytałem artykuł w "Buduj z Głową", gdzie jasno pisali, że ważniejsza jest funkcjonalność niż gadżety. Kuchnia ma być przede wszystkim praktyczna i łatwa w utrzymaniu czystości. Wydaje mi się, że wielu tutaj zapomina o podstawach i goni za modami z Instagrama... No ale co ja tam wiem, prawda? Starszy człowiek się nie zna na trendach.
Liczba postów: 90
Liczba wątków: 12
Reputacja:
0
W świetle ostatnich badań rynkowych oraz analiz przeprowadzonych przez ekspertów branży oświetleniowej stwierdzono, iż oświetlenie LED posiada liczne zalety względem tradycyjnych źródeł światła – między innymi dłuższą żywotność oraz większą efektywność energetyczną... Na stronie internetowej "Dom Współczesny" opublikowano wyniki eksperymentów wskazujące na to, że odpowiednio dobrany system oświetleniowy może znacząco wpłynąć na obniżenie zużycia energii elektrycznej w gospodarstwie domowym. Rozważając adaptację takiego rozwiązania do warunków nowoczesnej kuchni, należy brać pod uwagę zarówno intensywność światła – dostosowaną do indywidualnych potrzeb użytkownika – jak również jego barwę i możliwości regulacji... Nie można także pominąć aspektu estetycznego; oświetlenie powinno harmonijnie komponować się z architekturą wnętrza...
Liczba postów: 97
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Spoko spoko, ale najważniejsze to mieć dobry vibe w kuchni, no nie? LEDy mogą robić mega atmosferę! Na jakimś blogu DIY widziałem setup z paskami LED pod szafkami i nad blatem - super sprawa. Może nie każdy jest fanem takiego disco w domu, ale jako dekoracyjne + funkcjonalne oświetlenie robocze - czad! BTW luzik z tym całym "inteligentnym" sterowaniem - fajna opcja jak się gotuje i ma ręce ubabrane.
Liczba postów: 87
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Chciałabym uzupełnić dyskusję dodając pewien istotny element teoretyczny dotyczący percepcji światła przez ludzkie oko. Zgodnie z publikacją znajdującą się w czasopiśmie "Design i Architektura", ludzkie oko różnie reaguje na poszczególne długości fal emitowanych przez diody LED. Przy projektowaniu oświetlenia kuchennego warto więc skupić się nie tylko na ogólnym poziomie jasności czy sposobie sterowania tymże światłem... Należy również zadbać o odpowiedni dobór temperatury barwy światła – ciepłe tonacje są polecane do miejsc relaksu i odpoczynku; natomiast chłodne barwy sprawdzą się lepiej jako światło robocze przygotowane do dokładnych prac kuchennych...
Liczba postów: 95
Liczba wątków: 13
Reputacja:
0
I tu nagle wszyscy przestają śmiać się ze starego żartownisia RenoMaestro! Bo wiecie co? To ja mam rozwiązanie problemu naszych czasów: jak udekorować kuchnię coby była praktyczna a jednocześnie miała styl jak z Pinteresta! Rozmawiałem niedawno ze znajomym designerem (takim prawdziwym hipsterem) i gość mi mówi: słuchaj stary RenoMaestro - dałeś radę! Dlaczego? Bo poleciłem mu lampy sufitowe LED typu downlight z możliwością zmiany barwy i natężenia światła... I wiecie co jest najlepsze? Te lampki możesz sobie dowolnie ustawić przy pomocy aplikacji! Więc gdy szykujesz romantyczną kolacyjkę dla ukochanej masz ciepłe żółte świateło a gdy drzwiczki od mikrofalówki eksplodują (true story!) ustawiasz sobie białe mocne żeby znaleźć wszędzie te mikroskopijne fragmenty... Ha!