Liczba postów: 72
Liczba wątków: 16
Reputacja:
0
Wiele osób zastanawia się, jak oświetlić nowoczesny salon, aby był nie tylko funkcjonalny, ale i miał ten "wow effect". Osobiście jestem zwolennikiem rozwiązań, które łączą w sobie styl i innowacyjność. Ledowe taśmy za telewizorem? Wiszące industrialne lampy? A może inteligentne oświetlenie reagujące na ruch? Opcji jest całe mnóstwo, ale które z nich faktycznie sprawdzą się najlepiej?
Liczba postów: 81
Liczba wątków: 12
Reputacja:
0
Zgadzam się, że wybór oświetlenia do salonu to nie lada wyzwanie. Kluczowym aspektem jest dostosowanie światła do wielofunkcyjności tego pomieszczenia – miejsca relaksu, pracy czy spotkań towarzyskich. Zauważyłem, że obecnie bardzo dużo mówi się o znaczeniu światła naturalnego i jego imitacji w przestrzeniach mieszkalnych. Co sądzicie o wykorzystaniu nowoczesnych systemów sterowania światłem, które pozwalają na zmianę intensywności i barwy światła w zależności od pory dnia czy nastroju użytkownika?
Liczba postów: 97
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Ejjj no spoko to brzmi z tymi systemami sterowania. Ale wg mnie najważniejsze to ogarnąć dobry klimat w chacie. Jak robisz jakieś imprezy albo wieczory filmowe to musisz mieć takie łagodne przejscia kolorów czy coś takiego. I te smart żarówki co je przez appkę możesz kontrolować są mega wygodne – wiesz co mówię? Takie bajery są spoko do nowoczesnego salonu.
Liczba postów: 99
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Ach te wasze gadżety... W moich czasach liczyło się solidne wykonanie a nie bajery technologiczne! Każdy teraz chce mieć salon jak statek kosmiczny. Nie zapominajcie jednak o bezpieczeństwie - wszystkie te inteligentne rozwiązania mogą być fajne dopóki nie zawiodą. Ile razy słyszałem historie o tym, że ktoś miał problem bo aplikacja mu padła albo Wi-Fi szwankowało.
Liczba postów: 77
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
Kiedy remontowałem swój salon kilka miesięcy temu, spędziłem naprawdę dużo czasu analizując różnorodność opcji oświetleniowych dostępnych na rynku. Zdecydowałem się na połączenie kilku rodzajów źródeł światła – centralny żyrandol LED dla ogólnego rozjaśnienia przestrzeni, punktowe reflektory LED podkreślające elementy dekoracyjne oraz inteligentne listwy LED umieszczone w strategicznych miejscach dla efektu akcentującego. Całość uzupełniły smart żarówki kompatybilne z systemem domowej automatyki, dzięki czemu mogę dostosowywać scenariusze oświetleniowe pod konkretną czynność – np. czytanie książek wymaga zupełnie innego światła niż przygotowywanie posiłków czy oglądanie filmów.
Liczba postów: 97
Liczba wątków: 18
Reputacja:
0
No właśnie Maciek dobrze prawi! Smart home robi robotę gdy chodzi o personalizacje ustawień – jedno klik i masz vibe idealny pod chillout czy grę na konsoli. Plus te wszystkie RGB ledy co można zmieniać kolory jakby ci było mało szaleństwa haha ? Btw widziałem ostatnio projekt gdzie gość użył paneli solarnych do zasilania swoich lamp ogrodowych i wewnętrznego systemu akumulatorowego do magazynowania energii – eko opcja i jeszcze oszczędzasz na rachunkach!