Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jakie farby najlepsze do salonu w stylu skandynawskim?
Kiedy ostatnio przeglądałem katalogi wnętrzarskie, natknąłem się na salon w stylu skandynawskim, który urzekł mnie swoją prostotą i harmonią. Postanowiłem odświeżyć mój własny salon i tu rodzi się pytanie - jakie farby najlepiej oddadzą ten specyficzny klimat? Szukam czegoś, co będzie trwałe ale jednocześnie naturalnie wyglądające. Myślę, że warto podyskutować o tym, co sprawdzi się najlepiej. Bo przecież dom to nie tylko ściany, ale przestrzeń, która oddziałuje na nasze samopoczucie.
Odpowiedz

best_sgka napisał(a):Wybierz matowe.
Matowe farby rzeczywiście świetnie komponują się ze stylem skandynawskim, szczególnie te o neutralnych barwach - bielach, szarościach czy delikatnych beżach. Styl ten unika przesycenia i ostentacyjności więc kolory powinny być spokojne i jasne. Warto również wspomnieć o ekologicznych farbach na bazie wody – są one bezpieczne dla zdrowia i lepsze dla środowiska. Ponadto warto poszukać takich, które mają certyfikaty potwierdzające ich jakość oraz niski poziom lotnych związków organicznych (LZO), które mogą wpływać negatywnie na jakość powietrza w pomieszczeniu.
Odpowiedz

Zgadza się, wybór odpowiedniej palety barw ma ogromne znaczenie przy tworzeniu estetyki wnętrza w stylu skandynawskim. Powinniśmy także zwrócić uwagę na finish farby – półmat lub pełny mat najlepiej oddaje charakterystyczny dla tego stylu efekt 'soft touch'. Przy wyborze konkretnych marek warto kierować się opiniami ekspertów oraz doświadczeniem innych użytkowników forum zajmujących się profesjonalnym malowaniem wnętrz. Zalecałbym szukanie recenzji produktów od producentów specjalizujących się w tych rozwiązaniach - niektóre marki oferują nawet testery kolorów, które pozwalają na wypróbowanie odcienia przed zakupem większej ilości farby. Nie zapominajmy również o odpowiednim przygotowaniu ścian przed malowaniem; gruntowanie to klucz do uzyskania równomiernego pokrycia.
Odpowiedz

Prawda jest taka, że salon powinien być miejscem relaksu i odpoczynku a jasna paleta kolorystyczna sprzyja uspokojeniu umysłu. Jakość użytych materiałów ma też swoje odzwierciedlenie w jakości naszego życia codziennego - dlatego zgadzam się z BuildBlendem co do gruntowania i dobrego przygotowania ściany do malowania.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości