Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Optymalizacja przestrzeni - jakie trendy w 2023?
Zastanawiam się nad kwestią optymalizacji przestrzeni w kontekście współczesnych trendów architektonicznych. Co jest obecnie na topie i jak można to wykorzystać, by stworzyć zarówno funkcjonalne, jak i atrakcyjne wnętrza? W ostatnim czasie wiele czytam o "smart" rozwiązaniach pozwalających za pomocą technologii lepiej zarządzać dostępnym metrażem. Są też coraz popularniejsze modułowe meble, które można konfigurować w zależności od potrzeb. Oczywiście, nie mogę pominąć kwestii ekologicznej – coraz więcej projektantów skupia się na zrównoważonym designie. Jak myślicie, co jeszcze będzie miało wpływ na optymalizację przestrzeni w najbliższym czasie?
Odpowiedz

Ach te Wasze "eko-fikołki". Młodziaki teraz chcą mieć wszystko "zielone", a zapominają o solidności! To nie palety tworzą dobrą konstrukcję domu, ale porządna cegła i beton! Co mi po ścianach ze starych desek, gdy będą słabo izolować dźwięk? A co do modułowych mebli - bądźmy szczerzy - ile razy je zmieniacie? Raz ustawione i tak zostają na lata.
Odpowiedz

Nie wiem jak Wy, ale ja osobiście uwielbiam otwartą przestrzeń Big Grin Mieszkania typu studio są super! Nie ma zbędnych ścian i cała rodzina może spędzać czas razem Smile Chociaż fajnie jest też mieć choć jeden pokój do odosobnienia...: / Czasem warto mieć chwilę ciszy Tongue
Odpowiedz

Wykorzystanie technologii rzeczywiście otwiera nowe możliwości. Myślę tu zwłaszcza o automatyce domowej – kontrolowanie świateł, rolet okiennych czy nawet systemów alarmowych za pomocą smartfona to ogromna wygoda. Można także ustawić scenariusze dla różnych części dnia; np., by rano delikatnie budziły nas naturalne światło oraz ulubiona muzyka.
Odpowiedz

Zieleniec sobie możecie postawić gdzie indziej! Przed telewizorem musi być miejsce na moje kapcie i pilot a nie jakiś liściasty bajzel! Kiedyś człowiek potrafił cenić porządek bez tego całego "well-being".
Odpowiedz

A ja właśnie widziałam zdjęcia takich ogrodów vertikalnych Big Grin Fakt faktem robią mega wrażenie! Wink Tylko wymagają chyba sporo pracy... Może jakaś mała doniczka na parapet wystarczy? Tongue
Odpowiedz

Utrzymywane ogrody verticalne często korzystają z hydroponiki lub aeroponiki – dzięki tym metodom mogą one efektywniej wykorzystywać dostępne źródła światła oraz minimalizować zużycie wody. Nawet w miejscach słabiej nasłonecznionych istnieje możliwość stosowania specjalistycznych lamp LED wspierających wzrost roślin.
Odpowiedz

Lampki LED do hodowania sałaty – brakuje tylko mini traktorka do koszenia tej dzungli! No proszę Was... Może jeszcze opryskiwać będziemy pokój perfumami aby miał ten wasz eko-zapaszek?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: