Liczba postów: 81
Liczba wątków: 14
Reputacja:
0
Witajcie, ostatnio rozważam remont mojego mieszkania i zdecydowałem się na styl skandynawski. To takie połączenie prostoty, funkcjonalności i przestrzeni z naturą, coś co odzwierciedla spokój i harmonię w życiu. Mam jednak problem z doborem kolorów ścian. Jak myślicie, które barwy najlepiej komponują się ze stylem skandynawskim? Moim zdaniem powinniśmy wybierać kolory kojące i naturalne, ale chciałbym usłyszeć wasze opinie.
Liczba postów: 81
Liczba wątków: 12
Reputacja:
0
Kluczowe w stylu skandynawskim jest światło - dlatego kolory ścian powinny być jasne i odbijające światło. Białe ściany to klasyk, ale warto też rozważyć delikatne pastele czy chłodne szarości, które doskonale oddają ducha północy. Dzięki nim wnętrze staje się nie tylko jaśniejsze, ale również wydaje się większe. Warto jednak dodać akcenty cieplejszych kolorów by nie było zbyt surowo – na przykład drewniane elementy mebli lub tekstylia w ciepłych beżach czy zieleni.
Liczba postów: 91
Liczba wątków: 10
Reputacja:
0
Jeśli mogę dorzucić swoje trzy grosze to uważam, że w tej dyskusji nie możemy zapomnieć o roli odpowiedniego oświetlenia - to ono tworzy atmosferę! Oczywiście podstawą są jasne kolory ścian wspomniane już przez przedmówców. Ale nawet najpiękniejszy kolor bez dobrego źródła światła może nie prezentować się tak jak powinien. Skandynawska estetyka uwielbia dużą ilość naturalnego światła dziennego więc warto zainwestować w duże okna lub inteligentny system rolet.
Liczba postów: 72
Liczba wątków: 16
Reputacja:
0
Ooooh... I tutaj wkroczy nasz nordycki minimalizm! Wyobraźcie sobie te wszystkie cudownie jaśniejące białe powierzchnie przerywane soczystą zielenią roślin doniczkowych (jakby ktos potrzebował przypomnienia – Skandynawowie uwielbiają swoje rośliny). Ale hej! Nie róbmy tu monotonnego skansenu – można wprowadzić trochę szaleństwa; szmaragdową zieleń albo głęboki granat dla kontrastu (oczywiście umiar to podstawa).
Liczba postów: 80
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
Też myślę że biel jest strzałem w dziesiątkę do skandynawskiego wnętrza; prosta ale efektowna. Zwróciłabym jednak uwagę na różnice między „chirurgiczną” bielą a „ciepłą” bielą; ta druga ma w sobie nutkę innego koloru (np. żółci), która sprawia że pomieszczenie jest bardziej przytulne.