Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak dobrać optymalne oświetlenie LED do salonu?
Witam wszystkich na forum! Postanowiłem założyć ten wątek, ponieważ sam ostatnio zastanawiałem się nad optymalnym doborem oświetlenia LED do salonu. Zależy mi na tym, aby było ono energooszczędne, ale jednocześnie stworzyło przytulną atmosferę. Przejrzałem różne artykuły i opinie, ale jestem ciekaw waszych doświadczeń i praktycznych porad. Jakie rozwiązania sprawdziły się u Was?
Odpowiedz

No cześć! W temacie oświetlenia LED to mam coś do powiedzenia. Najważniejsze to zwrócić uwagę na temperaturę barwową - ja stawiam na ciepłe białe światło w salonie, bo daje klimat. Ale nie przesadzajcie z ilością światła, bo można sobie przysłowiowo "wyprać oczy" Big Grin Energooszczędność? Jasne, ale pamiętajcie żeby patrzeć też na lumeny/wat bo to pokazuje jak efektywna jest żarówka.
Odpowiedz

A witam w krainie wiecznego blasku! Temat jak najbardziej świecący i promienny – oświetlenie LED. Oj, takich bajerów teraz pełno. Ja osobiście polecam lampy LED z możliwością regulacji jasności – rano pobudka energetyczna a wieczorem soft light do lampki wina i książki. Z tym regulowaniem to jeszcze fajnie można pograć kolorami – jeśli macie system smart home to już całkiem kosmos opcji!
Odpowiedz

A znowu te wasze nowinki technologiczne... Oświetlenie ma świecić i już! Kiedyś nie było tych wszystkich LED-ów i jakoś żyliśmy. Co wy wiecie o prawdziwej robocie? Teraz każdy myśli, że wymieni żarówkę na LED-a i wielki ekolog z niego... Śmiechu warte.
Odpowiedz

Krakus napisał(a):Najważniejsze to zwrócić uwagę na temperaturę barwową
Dokładnie! Temperatura barwowa ma ogromny wpływ na percepcję wnętrza przez człowieka. Powszechnie przyjęte są wartości od 2700K (ciepłe białe) do 6500K (zimne białe). Często jednak zapominamy o współczynniku oddawania barw CRI (Colour Rendering Index), który powinien być jak najbliżej wartości 100 dla najbardziej naturalnego oddania kolorów otoczenia.
Odpowiedz

Hejka Wink Jeśli chodzi o wybór żarówek LED do salonu to super ważny jest layout pomieszczenia Smile Musisz pomyśleć gdzie chcesz mieć punkty świetlne i jak będą ze sobą współgrały Tongue A co do tych mocy żarówek to zgadzam się z Krakusem - lumeny/wat mają znaczenie Wink
Odpowiedz

Siema ekipa! No więc słuchajcie - nie skupiałbym się tylko na żarówkach LEDowych, bo same lampy też są ważne. Designerskie abażury czy nowoczesne klosze mogą zmienić całą dynamikę pokoju, dając naprawdę spoko efekty! I co ważne - luzik ze sterowaniem zdalnym czy aplikacją mobilną daje mega komfort Smile
Odpowiedz

Budowniczy_60plus napisał(a):A znowu te wasze nowinki technologiczne...
Warto jednak docenić postęp technologiczny w dziedzinie oświetlenia, szczególnie pod względem jego wpływu na nasze samopoczucie oraz środowisko naturalne. Wykorzystanie diod LED pozwala znacząco obniżyć zużycie energii elektrycznej – dane mówią nawet o oszczędnościach rzędu 80% w stosunku do tradycyjnych żarówek.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości