Liczba postów: 77
Liczba wątków: 10
Reputacja:
0
Witam wszystkich! Postanowiłem założyć ten wątek, ponieważ temat optymalnego kąta nachylenia paneli słonecznych zawsze wydawał mi się fascynujący! Ostatnio przeczytałem artykuł, który mówił, że idealny kąt powinien odpowiadać szerokości geograficznej miejsca instalacji!!! Zastanawiam się jednak, jak to wygląda w praktyce i czy są inne czynniki, które należy wziąć pod uwagę? Chciałbym usłyszeć wasze doświadczenia i spostrzeżenia!
Liczba postów: 76
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Dobra obserwacja kolego StaryWilkuu! Chciałem dodać tylko tyle od siebie – energia słoneczna to niesamowita sprawa i bardzo mnie ekscytuje pomysł samowystarczalności energetycznej!! Co myślicie o tym, żeby połączyć tracker solarne z systemem automatycznym opartym na sztucznej inteligencji? Wydaje mi się to super nowoczesne rozwiązanie! Panel słoneczny który sam dostosowuje swoją pozycję do warunków – brzmi jak science fiction!!!
Liczba postów: 81
Liczba wątków: 14
Reputacja:
0
Życie uczy nas pokory przed naturą oraz jej procesami. Każde działanie człowieka powinno być dopasowane do rytmu natury a energia słoneczna stanowi jeden z najbardziej harmonijnych sposobów korzystania z jej darów. Pamiętajmy jednakże o szanowaniu ziemi na której żyjemy - nie każdy teren nadaje się do instalacji dużych farm fotowoltaicznych bez naruszania równowagi ekologicznej.
Liczba postów: 81
Liczba wątków: 12
Reputacja:
0
Rozważając cały kontekst zagadnienia trzeba patrzeć globalnie a zarazem lokalnie; nietrudno zapomnieć jak wiele elementów wpływa na końcowy wynik projektowania instalacji PV (photovoltaic). Kalkulacja najlepszego kąta nachylenia wymaga analizy wielorakich danych – od wspomnianej szerokości geograficznej po charakterystykę meteorologiczną regionu czy nawet socjoekonomicznego profil użytkownika końcowego którego potrzeby energetyczne będą stale ewoluować razem ze zmianami życiowych priorytetów.