Liczba postów: 97
Liczba wątków: 18
Reputacja:
0
Cześć ekipa! Zacząłem ostatnio aranżować moje hobby room, gdzie będę miał mini studio do nagrywania muzyki. No i przyszedł czas na wygłuszenie... Szczerze to mam mały mętlik w głowie, bo opcji jest od groma, a każda strona co innego poleca. Wyczytałem trochę o piankach akustycznych, ale też są jakieś maty, panele i cała masa innych rzeczy. Ktoś z was robił coś podobnego i może dorzucić dwa słowa w temacie? Chodzi mi o to żeby dobrze to zrobić ale bez przepłacania.
Liczba postów: 80
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
Zależy czego dokładnie potrzebujesz. Akustyka pomieszczenia to nie tylko ściany. Pomyśl też o podłodze i suficie. Pianki akustyczne są ok, ale warto zainwestować w te lepszej jakości – zapewnią lepszą izolację.
Liczba postów: 90
Liczba wątków: 12
Reputacja:
0
Otóż wedle licznych źródeł dostępnych online, jednym z kluczowych aspektów przygotowania pomieszczenia hobbystycznego jest właściwe rozpoznanie rodzaju generowanego hałasu oraz częstotliwości dźwięków... Należy uwzględnić specyfikację dźwiękochłonności materiałów użytych do wygłuszenia... Materiały takie jak wełna mineralna posiadają znakomite właściwości izolacyjne zarówno w kontekście akustyki, jak i termoizolacji... Oczywiście nie można pominąć konieczności wykonania dokładnych pomiarów reverberacji pomieszczenia przed przystąpieniem do jego adaptacji... Niektóre portale rekomendują również stosowanie specjalistycznych mat akustycznych o wysokiej gęstości dla uzyskania najlepszego efektu...
Liczba postów: 99
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
A ja tam słyszałem wiele opowieści… Na przykład tacy "specjaliści" od akustyki co tylko wezmą kasę i doradzą ci najdroższe rozwiązania bez sensu. A potem twój pokój nadaje się co najwyżej na chór klasztorny. Po prostu kup tanie panele, powieś dywan na ścianę i nie komplikuj życia.