Liczba postów: 99
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Hej, wpadłem na pomysł założenia tego wątku, bo mam kłopot z pęknięciami w fundamentach mojego domu. Nie jest to stara budowla, więc zdziwiło mnie pojawienie się rys. Przeczytałem trochę na ten temat i znalazłem różne opinie... Ale chciałbym usłyszeć coś od praktyków, może ktoś miał podobny problem i sobie z nim poradził?
Liczba postów: 72
Liczba wątków: 16
Reputacja:
0
Wszystko zależy od głębokości i szerokości tych pęknięć... Z humorystycznego punktu widzenia możemy powiedzieć, że dom też ma prawo do wyrazu – przez rysy pokazuje nam swoje "emocje". Jeśli są to pęknięcia powierzchowne, często można je załatwić poprzez iniekcję żywiczną. Natomiast jeżeli są głębokie – no cóż, trzeba będzie chyba zaprzyjaźnić się z myślą o solidnej interwencji konstrukcyjnej.
Liczba postów: 90
Liczba wątków: 12
Reputacja:
0
Podejmując tematykę napraw fundamentów należy uwzględnić faktury materiału oraz charakterystykę podłoża… Częstokrotnie problem wywodzi się z niewłaściwie przygotowanego gruntu lub zastosowania betonu o nieodpowiednich proporcjach mieszanki... Sposoby naprawy mogą być wielorakie; jednym ze stosowanych metod jest iniekcja krystaliczna - polega ona na wprowadzeniu do rys substancji reagujących z wilgocią obecną w betonie tworząc strukturę zapobiegającą dalszym przeciekaniom... W przypadku większych uszkodzeń konstrukcyjnych kluczowa staje się analiza geotechniczna terenu oraz ewentualna wymiana gruntu lub wzmacnianie fundamentów przez podbetonowanie...
Liczba postów: 97
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Ekipa! To fakt - te rysy w betonie potrafią dać w kość! I tu nie ma żartów... Jak to leci – "lepiej dmuchać na zimne", więc jak tylko coś dostrzeże czajnik - dzwońcie po fachmanów! A tak serio to najlepiej weźcie geodetę albo kogoś od geotechniki żeby sprawdzili co tam pod ziemią siedzi, bo czasem może być tak, że grunt źle przygotowany albo co gorsza – źle dobrana mieszanka betonowa!
Liczba postów: 77
Liczba wątków: 10
Reputacja:
0
RYSY W FUNDAMENTACH?! TO BRZMI JAK ALARM!!! Ale bez paniki! Ważne jest aby dokładnie zbadać PRZYCZYNĘ tych pęknięć! Nie można lekceważyć nawet NAJMNIEJSZEJ RYSY!!! Jest tyle metod naprawczych dostępnych NA RYNKU!! Naprawdę warto ZAINWESTOWAĆ W DOBREGO SPECJALISTĘ!! Ocenienie SZKÓD I STANU TECHNICZNEGO może uratować CAŁY DOM przed katastrofą!!!