Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak wybrać najlepsze rośliny do cienistego ogrodu?
Zastanawiam się ostatnio nad zmianami w moim ogrodzie, który jest dosyć zacieniony przez wysokie drzewa sąsiada. Trochę szukałem na necie i widzę, że są rośliny, które nie tylko przetrwają, ale wręcz rozkwitną w takich warunkach. Postanowiłem więc założyć ten wątek, może ktoś ma doświadczenie albo pomysły na to jakie rośliny najlepiej się sprawdzą? Chodzi mi o coś więcej niż paprocie i hosty, które wszędzie są polecane jako oczywiste wybory. Szukam czegoś unikalnego!
Odpowiedz

3D_iusl napisał(a):Wyobraźmy sobie ogród niczym malowniczą scenerię...
Dzięki za opisowe podejście! Trawa Hakonechloa rzeczywiście wygląda interesująco – muszę przyznać, że ta delikatność i dynamika mogłaby świetnie pasować do charakteru mojej przestrzeni.
shining_dber napisał(a):Nie możemy zapominać o wielkim kontrybutorze do tajemniczości ogrodu - brunnerze wielkolistnej.
No właśnie o takich perłach mi chodziło! Niebieski akcent w cienistym ogrodzie to musi być hit.
Odpowiedz

Mahonia brzmi intrygująco – trochę egzotyczny look byłby fajnym urozmaiceniem tej zieleni! To genialne móc wymieniać się tutaj takimi inspiracjąiami; każdy wnosi coś nowego do tej zieleniastej układanki!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości