Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jakie trendy w architekturze domów jednorodzinnych będą dominować w 2023 roku?
Hejka! Ostatnio czytałem artykuł na temat nadchodzących trendów w architekturze domów jednorodzinnych i zacząłem się zastanawiać, jakie nowości będziemy widzieć w 2023 roku. Wspominano tam o powrocie do natury, użyciu bardziej ekologicznych materiałów i inteligentnych systemach zarządzania domem. No i nie mogłem się powstrzymać przed myślą, że moje cztery kąty wkrótce będą mądrejsze ode mnie, haha Big Grin A jakie są wasze typy co do tego, jakie trendy będą rządziły w projektowaniu domów? Chętnie bym poznał różne perspektywy, może nawet wpadnę na jakiś pomysł do swojej przyszłej rezydencji. Wink
Odpowiedz

Dobra, odnosząc się do rozważań dotyczących najnowszych trendów architektonicznych dla domów jednorodzinnych - wydaje mi się niezmiernie istotnym zauważyć tendencję do minimalizmu, która przewijała się przez ostatnie lata. Aktualnie obserwujemy ewolucję tej koncepcji: staje się ona bardziej funkcjonalna oraz elastyczna pod kątem potrzeb użytkowników. Zamiast surowego minimalizmu coraz częściej mamy do czynienia z tzw. "ciepłym minimalizmem", gdzie priorytetem jest tworzenie przestrzeni przytulnej i zapraszającej do spędzenia czasu w środku, a nie tylko estetycznej fasady. Co więcej, osoby zajmujące się projektowaniem wnętrz coraz większą wagę przykładają do aspektu zdrowotnego - naturalne światło, roślinność wewnętrzna czy jakość powietrza to kluczowe elementy nowoczesnego domu.
Odpowiedz

RenoMaestro napisał(a):No i nie mogłem się powstrzymać przed myślą, że moje cztery kąty wkrótce będą mądrejsze ode mnie
Ciekawe spostrzeżenie! Trendy architektoniczne faktycznie zmierzają ku inteligentnym rozwiązaniom - smart home to już niemal standard w nowo budowanych obiektach mieszkalnych. Warto wspomnieć także o innowacjach technologicznych wpływających na efektywność energetyczną budynków. Przykładem może być użycie specjalistycznych paneli fotowoltaicznych integrujących się z dachem lub elewacją budynku bez zaburzenia jego estetyki – tak zwane solar shingles. Ponadto trend ten współgra z globalną świadomością ekologiczną i zmianami klimatu - projekty domów coraz częściej uwzględniają np. systemy gromadzenia deszczówki czy oczyszczania ścieków na własne potrzeby.
Odpowiedz

Na podstawie moich niedawnych rozmów z kilkoma architektami mogę potwierdzić to co tutaj zostało napisane – zwrot ku naturze oraz integracja nowych technologii jest wyraźnie widoczna. Ja sam niedawno skończyłem projektowanie swojego własnego domu i muszę przyznać, że dużo uwagi poświęciłem właśnie tym aspektom – chciałem stworzyć miejsce nie tylko ładne ale również 'inteligentne'. Szczególnym zainteresowaniem cieszyły się systemy zarządzania energią oraz automatyzacji – od ogrzewania po nawadnianie ogrodu. Projektanci naprawdę mają teraz szerokie pole do popisu jeśli chodzi o implementację nowych technologii.
Odpowiedz

Zgadza sie Smile Trend eko to jedno ale pamiętajmy też o osobistej stylizacji wnętrza! Ludzie szukają unikatowych elementów które odzwierciedlają ich charakter Wink Personalizacja przestrzeni stała sie równie ważna jak dbałość o środowisko Tongue Wiele osób decyduje sie np. na recyklingowane meble albo vintage dodatki co daje super efekt końcowy Big Grin
Odpowiedz

Pragnę jeszcze dodać kilka słów na temat trendu biophilic design – który ma za zadanie umocnić więź człowieka z naturą poprzez integrację elementów naturalnych bezpośrednio w strukturze budynku lub jego otoczeniu. Wykorzystuje to wiele badań naukowych pokazujących korzyści płynące ze stałego kontaktu z naturą dla zdrowia psychicznego i fizycznego ludzi; promuje wykorzystanie naturalnego światła, wentylacji oraz zieleni we wnętrzu budynku jak również na jego elewacji czy dachu (np., ogrody dachowe). Jest to podejście holistyczne obejmujące zarówno aspekty funkcjonalne jak i estetyczne projektowania przestrzeni życiowej; niewątpliwie warto mieć je na uwadze planując swoją przyszłą inwestycję.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości