Liczba postów: 87
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Dobra, odnosząc się do rozważań dotyczących najnowszych trendów architektonicznych dla domów jednorodzinnych - wydaje mi się niezmiernie istotnym zauważyć tendencję do minimalizmu, która przewijała się przez ostatnie lata. Aktualnie obserwujemy ewolucję tej koncepcji: staje się ona bardziej funkcjonalna oraz elastyczna pod kątem potrzeb użytkowników. Zamiast surowego minimalizmu coraz częściej mamy do czynienia z tzw. "ciepłym minimalizmem", gdzie priorytetem jest tworzenie przestrzeni przytulnej i zapraszającej do spędzenia czasu w środku, a nie tylko estetycznej fasady. Co więcej, osoby zajmujące się projektowaniem wnętrz coraz większą wagę przykładają do aspektu zdrowotnego - naturalne światło, roślinność wewnętrzna czy jakość powietrza to kluczowe elementy nowoczesnego domu.
Liczba postów: 77
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
Na podstawie moich niedawnych rozmów z kilkoma architektami mogę potwierdzić to co tutaj zostało napisane – zwrot ku naturze oraz integracja nowych technologii jest wyraźnie widoczna. Ja sam niedawno skończyłem projektowanie swojego własnego domu i muszę przyznać, że dużo uwagi poświęciłem właśnie tym aspektom – chciałem stworzyć miejsce nie tylko ładne ale również 'inteligentne'. Szczególnym zainteresowaniem cieszyły się systemy zarządzania energią oraz automatyzacji – od ogrzewania po nawadnianie ogrodu. Projektanci naprawdę mają teraz szerokie pole do popisu jeśli chodzi o implementację nowych technologii.
Liczba postów: 94
Liczba wątków: 14
Reputacja:
0
Pragnę jeszcze dodać kilka słów na temat trendu biophilic design – który ma za zadanie umocnić więź człowieka z naturą poprzez integrację elementów naturalnych bezpośrednio w strukturze budynku lub jego otoczeniu. Wykorzystuje to wiele badań naukowych pokazujących korzyści płynące ze stałego kontaktu z naturą dla zdrowia psychicznego i fizycznego ludzi; promuje wykorzystanie naturalnego światła, wentylacji oraz zieleni we wnętrzu budynku jak również na jego elewacji czy dachu (np., ogrody dachowe). Jest to podejście holistyczne obejmujące zarówno aspekty funkcjonalne jak i estetyczne projektowania przestrzeni życiowej; niewątpliwie warto mieć je na uwadze planując swoją przyszłą inwestycję.