Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jakie lampy LED wybrać do salonu?
Witam wszystkich! Zastanawiam się, jakie lampy LED wybrać do salonu. Szukałem różnych źródeł światła i doszedłem do wniosku, że LED-y będą najlepszym rozwiązaniem pod względem efektywności energetycznej oraz długowieczności. Jednak wybór na rynku jest ogromny, a ja chcę mieć pewność, że dokonam najlepszego zakupu. Zależy mi na stworzeniu przytulnej atmosfery, ale też na funkcjonalności oświetlenia. Czy ktoś z Was mógłby podzielić się swoimi doświadczeniami lub wiedzą na ten temat?
Odpowiedz

No cześć! Smile Kwestia dobrego oświetlenia to rzeczywiście spory orzech do zgryzienia Tongue Osobiście uważam, że kluczem jest kombinacja kilku rodzajów oświetlenia – punktowego i ogólnego. Przykładowo, sufitowe lampy LED z możliwością regulacji natężenia światła są super praktyczne i możesz je dostosować do potrzeb - czy to romantyczna kolacja czy maraton filmowy. ;D Do tego może jakiś fajny plafon albo listwy LEDowe w miejscach gdzie chcesz uzyskać ciekawe efekty świetlne.
Odpowiedz

Bardzo trafne uwagi odnośnie parametrów technicznych oraz psychologicznego aspektu oświetlenia. Muszę przyznać, że rozmowa nabiera coraz ciekawszego obrotu! Co myślicie jeszcze o tej idei harmonii pomiędzy naturalnym a sztucznym oświetleniem? Chciałbym znaleźć równowagę tak aby dzienny świat słoneczny płynnie przechodził w wieczorne ledowe blaski.
Odpowiedz

Racja Wink Dobrze jest planować tak by dzienne i sztuczne światło wzajemnie się uzupełniały Big Grin Może warto pomyśleć też nad umiejscowieniem okien oraz kierunkiem w jakim są skierowane by maksymalizować ilość naturalnego światła przez cały dzień a potem miękko przełączyć się na odpowiednio rozmieszczone punkty ledowe Smile?
Odpowiedz

Dyskusja stała się niewiarygodnie pouczająca! Z pewnością te informacje pomogą mi lepiej zaplanować moje salonowe osiągnięcie równowagi pomiędzy naturalnym a sztucznym światelem...
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
2 gości