![]() |
|
Jak wybrać energooszczędne oświetlenie do domu? - Wersja do druku +- Dyskusje (https://dyskusje.eu) +-- Dział: Aranżacja Wnętrza (https://dyskusje.eu/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Oświetlenie (https://dyskusje.eu/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Jak wybrać energooszczędne oświetlenie do domu? (/showthread.php?tid=64) Strony:
1
2
|
Jak wybrać energooszczędne oświetlenie do domu? - SolarSpecter - 03-25-2024 Hejka, otworzyłem ten wątek, bo zastanawiam się nad wyborem oświetlenia do domu i chciałbym pójść w stronę energooszczędności. Wiele osób mówi, że to nie tylko ekologiczne, ale i ekonomiczne. Szukałem różnych źródeł informacji i znalazłem artykuły mówiące o technologiach LED oraz CFL jako o dwóch głównych opcjach. Zastanawiam się teraz, co będzie lepsze dla domowego zacisza. Może ktoś ma jakieś doświadczenia albo linki do fajnych materiałów? Wiadomo - rachunki za prąd idą w górę, a ja nie chcę żałować wyboru po paru miesiącach. RE: Jak wybrać energooszczędne oświetlenie do domu? - Krakus - 03-25-2024 No cześć! Ja tam słyszałem od ziomeczków, że LEDy to teraz podstawa. Mają mniejsze zużycie prądu niż tradycyjne żarówki i dłużej trzymają. To ważne zwłaszcza teraz, jak ceny za prąd lecą w kosmos. A jeszcze słyszałem o tych smart żarówkach co można je sterować przez telefon albo głosem – sztosik opcja! I pomyśl sobie, ustawiasz na apce kiedy mają się świecić i gasnąć. Automatyzacja to przyszłość, no nie? RE: Jak wybrać energooszczędne oświetlenie do domu? - Szklanka - 03-25-2024 Dobrze wybrałeś pytając tutaj. Technologia LED jest efektywna energetycznie i ma długą żywotność. To kluczowe czynniki przy oszczędzaniu energii i pieniędzy. Nie zapominaj jednak o właściwym rozmieszczeniu świateł oraz ich intensywności - to też wpływa na efektywność energetyczną. Przykładem mogą być panele LED montowane na suficie, które równomiernie rozpraszają światło po pomieszczeniu. RE: Jak wybrać energooszczędne oświetlenie do domu? - SolarSpecter - 03-25-2024 Dzięki za info! Faktycznie smart żarówki brzmią jak coś z filmu sci-fi Ale powiedzcie mi jeszcze jedno – czy te wszystkie nowinki techniczne są kompatybilne z każdym rodzajem lamp? Bo mam kilka starszych kinkietów i zastanawiam się czy będę musiał je wymieniać... O ile panele LED są spoko do nowoczesnych wnętrz, to trochę boję się mieszania stylów.
RE: Jak wybrać energooszczędne oświetlenie do domu? - Krakus - 03-25-2024 Spoko luzik! Wiesz co, większość tych nowszych bulbów pasuje do standardowych gniazd E27 czy GU10, więc nie powinno być problemu z dopasowaniem do starych lamp. A jeśli masz jakiś dziwny typ gniazdka to pewnie znajdziesz przejściówkę bez problemu w sklepie elektrycznym albo internecie. SolarSpecter napisał(a):czy te wszystkie nowinki techniczne są kompatybilne z każdym rodzajem lamp?I jeszcze jedna sprawa – warto też obadać jak temperatura barwowa wpływa na klimat wnętrza. Czasem taki ciepły biały jest bardziej przytulny niż zimny biały który może być dobry do kuchni czy biura ale w salonie już niekoniecznie. RE: Jak wybrać energooszczędne oświetlenie do domu? - Szklanka - 03-25-2024 Odpowiedź jest prosta - większość energooszczędnych źródeł światła ma standardowe gwinty lub dostępne są odpowiednie adaptery. SolarSpecter napisał(a):O ile panele LED są spoko do nowoczesnych wnętrzCo do stylizacji wnętrza - istnieją rozwiązania pozwalające zachować charakter pomieszczenia przy użyciu nowoczesnego oświetlenia energooszczędnego; np., można stosować żarówki LED imitujące filament tradycyjnej żarówki. RE: Jak wybrać energooszczędne oświetlenie do domu? - SolarSpecter - 03-25-2024 No patrzcie, tego się nie spodziewałem! Super sprawa z tymi adapterami! Krakus napisał(a):warto też obadać jak temperatura barwowa wpływa na klimat wnętrzaTo fakt, dobór temperatury barwowej ma ogromne znaczenie dla atmosfery pokoju. Myślałem ostatnio nad takimi taśmami LED RGBW umożliwiającymi zmianę koloru światła w zależności od nastroju czy okoliczności – myślicie że warto? Co myślicie też o takich systemach jak Philips Hue? Z tego co widziałem oferują one całkiem szerokie możliwości personalizacji oświetlenia plus integrację ze smart home... RE: Jak wybrać energooszczędne oświetlenie do domu? - Krakus - 03-25-2024 Taśmy RGBW to zajebisty pomysł! Ustawiasz sobie kolor pod siebie albo pod event jaki robisz u siebie w chałupie ? A Philips Hue? Brooo... To już jest top shelf w świecie smart lightingu! Możesz zsynchronizować nawet ze swoją muzyką albo TV – mocno immersyjna rzecz! SolarSpecter napisał(a):Myślałem ostatnio nad takimi taşmami LED RGBW umożliwiającymi zmianę koloru światłaAle ogarnij sobie najpierw jak wygląda sprawa integracji tych systemów ze twoim obecnym setupem domowym. RE: Jak wybrać energooszczędne oświetlenie do domu? - Szklanka - 03-25-2024 Jeśli chodzi o taśmy RGBW lub system Philips Hue - warto ocenić potrzeby oraz budżet. SolarSpecter napisał(a):Co myślicie też o takich systemach jak Philips Hue?Takie systemy oferują wysoką personalizację ale wiążą się również z większym wydatkiem początkowym oraz potencjalną koniecznością aktualizowania innych elementów instalacji elektrycznej lub domowego ekosystemu smart home aby były kompatybilne. RE: Jak wybrać energooszczędne oświetlenie do domu? - SolarSpecter - 03-25-2024 Szkoda by było kupić całą gamę gadżetów a potem mieć problemy z ich współpracą... Zaczynam rozumieć że przed zakupem powinienem dokładnie sprawdzić specyfikacje moich obecnych urządzeń. Może jednak faktycznie powinienem pomyśleć najpierw nad tymi bardziej uniwersalnymi rozwiązaniami jak wymienione wcześniejsze żarówki LED... Dopiero potem przejdźmy może na ten bardziej zaawansowany sprzęt typu inteligentny dom? |