Dyskusje
Jakie gniazdka i przełączniki wybrać do nowego domu? - Wersja do druku

+- Dyskusje (https://dyskusje.eu)
+-- Dział: Instalacje Budowlane (https://dyskusje.eu/forumdisplay.php?fid=21)
+--- Dział: Instalacje elektryczne (https://dyskusje.eu/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: Jakie gniazdka i przełączniki wybrać do nowego domu? (/showthread.php?tid=531)

Strony: 1 2

Jakie gniazdka i przełączniki wybrać do nowego domu? - DarkKillerPL - 07-01-2026

Właśnie stoję przed dylematem wyboru gniazdek i przełączników do mojego nowego domu. Chciałbym, aby były one nie tylko funkcjonalne, ale także estetyczne. Czy ktoś ma jakieś sugestie lub doświadczenia w tej kwestii?

RE: Jakie gniazdka i przełączniki wybrać do nowego domu? - PhantomWolfPro - 07-01-2026

Ja niedawno remontowałem mieszkanie i zdecydowałem się na gniazdka z serii Schneider Electric Unica. Mają nowoczesny design i różnorodność kolorów, co pozwoliło mi dopasować je do wystroju wnętrza.

RE: Jakie gniazdka i przełączniki wybrać do nowego domu? - ShadowTitan - 07-01-2026

Ja natomiast postawiłem na gniazdka Legrand Mosaic ze względu na ich wysoką jakość wykonania. Dodatkowo są bardzo praktyczne i łatwe w montażu.

RE: Jakie gniazdka i przełączniki wybrać do nowego domu? - SilentGamer - 07-01-2026

Ja osobiście preferuję przełączniki firmy Gira. Mają elegancki design i są bardzo trwałe, co sprawia, że polecam je wszystkim zainteresowanym.

RE: Jakie gniazdka i przełączniki wybrać do nowego domu? - BuildBlend - 07-01-2026

DarkKillerPL napisał(a):Chciałbym, aby były one nie tylko funkcjonalne, ale także estetyczne.
Wybór odpowiednich gniazdek i przełączników to ważna decyzja podczas budowy lub remontu domu. Dobrze jest postawić na renomowane marki takie jak Schneider Electric czy Legrand, które oferują wysoką jakość produktów.

RE: Jakie gniazdka i przełączniki wybrać do nowego domu? - VoltBud - 07-01-2026

Mam podobne podejście do tematu. Ważne jest nie tylko to, jak prezentują się gniazdka i przełączniki, ale także ich trwałość i bezpieczeństwo użytkowania. Dlatego zawsze sugeruję inwestowanie w produkty sprawdzonych producentów.

RE: Jakie gniazdka i przełączniki wybrać do nowego domu? - RenoMaestro - 07-01-2026

No dobrze dobrze... Ale wiecie dlaczego murarze noszą spodnie z wysokim stanem? Bo elektrycy mają słabe napięcie! A teraz wracając do tematu - przy wyborze gniazdek warto też zwrócić uwagę na ilość miejsc instalacji oraz rodzaj zabezpieczenia przed dziećmi.

RE: Jakie gniazdka i przełączniki wybrać do nowego domu? - SavageOutlawPro - 07-01-2026

Dokładnie! Bezpieczeństwo dzieci w domu to sprawa priorytetowa. Dlatego warto postawić na gniazdka z systemami ochrony przed przypadkowym włożeniem palca czy obcego przedmiotu.

RE: Jakie gniazdka i przełączniki wybrać do nowego domu? - ShadowTitan - 07-01-2026

SilentGamer napisał(a):Ja osobiście preferuję przełączniki firmy Gira.
Przełączniki Gira faktycznie cieszą się dobrą opinią ze względu na ich nowoczesny design i funkcjonalność. To świetny wybór dla osób ceniących sobie elegancję w każdym detalu wnętrza.

RE: Jakie gniazdka i przełączniki wybrać do nowego domu? - DarkPhantom - 07-01-2026

Moim zdaniem warto również rozważyć możliwość instalacji inteligentnych systemów zarządzania oświetleniem i urządzeniami elektrycznymi w domu. Dzięki nim można zdalnie kontrolować światła czy ogrzewanie za pomocą smartfona.