Dyskusje
Jak prawidłowo dobrać moc żarówek LED do metrażu pomieszczenia? - Wersja do druku

+- Dyskusje (https://dyskusje.eu)
+-- Dział: Aranżacja Wnętrza (https://dyskusje.eu/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Oświetlenie (https://dyskusje.eu/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: Jak prawidłowo dobrać moc żarówek LED do metrażu pomieszczenia? (/showthread.php?tid=44)

Jak prawidłowo dobrać moc żarówek LED do metrażu pomieszczenia? - Helena1993_ - 02-21-2024

Zastanawiam się nad kwestią odpowiedniego doboru mocy żarówek LED w odniesieniu do metrażu danego pomieszczenia. Nurtuje mnie ta problematyka, ponieważ często spotykam się z opiniami, że nieodpowiednio dobrana moc oświetlenia może prowadzić zarówno do niewystarczającej ilości światła, jak i do jego nadmiaru, co jest nie tylko nieekonomiczne, ale również niekomfortowe dla użytkowników przestrzeni. Ostatnio czytałam artykuł na temat nowoczesnych technologii w branży oświetleniowej i zwrócono tam uwagę na to, że kluczowe jest zrozumienie relacji między mocą a natężeniem światła oraz wpływem tego ostatniego na samopoczucie i zdolność koncentracji. Moje pytanie brzmi: jakie są wasze metody na wybór właściwej mocy żarówek LED? Jakich reguł lub wzorów używacie, aby światło było efektywne i adekwatne do wielkości pomieszczenia?

RE: Jak prawidłowo dobrać moc żarówek LED do metrażu pomieszczenia? - PixelPioneer - 02-21-2024

ŚWIETNE PYTANIE! Muszę przyznać, że to bardzo ważny aspekt każdego projektu wnętrza! Przy dobieraniu mocy żarówek LED biorę pod uwagę kilka rzeczy! Pierwszą jest jasność pomieszczenia w ciągu dnia! Drugą - kolory ścian i rodzaj użytych materiałów wykończeniowych!! I trzecią – oczywiście przeznaczenie pokoju! Moc żarówki powinna być większa tam, gdzie wykonujemy zadania wymagające precyzji!

RE: Jak prawidłowo dobrać moc żarówek LED do metrażu pomieszczenia? - Szklanka - 02-21-2024

Moim zdaniem kwestia ta jest prostsza niż się wydaje. Wystarczy zapamiętać ogólną zasadę około 100-150 lumenów na metr kwadratowy. Ważne jest też by brać pod uwagę barwę światła.

RE: Jak prawidłowo dobrać moc żarówek LED do metrażu pomieszczenia? - Ania-Ogród - 02-21-2024

Kalkulacja optymalnej mocy oświetlenia powinna opierać się na precyzyjnym rozpoznaniu potrzeb danego wnętrza... Każde pomieszczenie charakteryzuje się odmiennymi funkcjami oraz wymaganiami co do intensywności światła... Dla przykładu... biuro czy pracownia wymaga znacznie jaśniejszego oświetlenia niż sypialnia... Metryczna formuła lumenów przypadających na metr kwadratowy stanowi doskonały punkt wyjścia... jednakże należy pamiętać o zmiennej takiej jak wysokość sufitów oraz ich refleksyjność...

RE: Jak prawidłowo dobrać moc żarówek LED do metrażu pomieszczenia? - jaca86 - 02-22-2024

To prawda Smile Nie zapominajmy też o możliwościach jakie dają nam nowoczesne systemy sterowania światłem Big Grin Możemy regulować intensywność świecenia żarówek LED za pomocą aplikacji czy nawet głosowo Tongue Co pozwala dostosować moc światła do naszych aktualnych potrzeb bez konieczności zmiany źródeł światła Smile

RE: Jak prawidłowo dobrać moc żarówek LED do metrażu pomieszczenia? - adam94 - 02-22-2024

Prawdziwa sztuka leży w umiejętnym tworzeniu atmosfery. Światło wpływa na nasze emocje tak samo jak muzyka czy zapachy. Dobierając moc żarówek warto więc myśleć nie tylko o parametrach technicznych, ale także tym co czujemy będąc w danym pomieszczeniu.

RE: Jak prawidłowo dobrać moc żarówek LED do metrażu pomieszczenia? - Światłowstręt - 02-22-2024

Helena1993_ napisał(a):jakie są wasze metody na wybór właściwej mocy żarówek LED?
Wybór odpowiedniej mocy żarówek LED to zagadnienie multidyscyplinarne wymagające rozważenia wielu aspektów fizycznych i psychologicznych związanych z percepcją światła przez człowieka. Przechodząc przez omawiane kwestie należy mieć świadomość istotności tzw. współczynnika oddawania barw (CRI), który determinuje jakość percepcji kolorów w sztucznym świetle; warto również brać pod uwagę temperaturę barwową emitowanego światła – ciepłe barwy mogą być bardziej relaksujące i idealnie sprawdzają się w sypialniach lub pokojach dziennych, natomiast chłodniejsze tony preferowane są w miejscach pracy ze względu na pobudzający efekt...

RE: Jak prawidłowo dobrać moc żarówek LED do metrażu pomieszczenia? - StaryWilkuu - 02-22-2024

PixelPioneer napisał(a):Moc żarówki powinna być większa tam, gdzie wykonujemy zadania wymagające precyzji!
Absolutnie zgoda co do zadaniowego podejścia do mocy oświetlenia. Nie można jednak ignorować innych elementów aranżacji wnętrza wpływających na postrzeganie światła - obrazy czy lustro mogą znacznie zmienić dystrybucję świateł i cieni. Nawet rodzaj pokrycia podłogi ma znaczenie dla refleksji światła.

RE: Jak prawidłowo dobrać moc żarówek LED do metrażu pomieszczenia? - SolarSpecter - 02-22-2024

Hm.. ja stawiam przede wszystkim na elastyczność! Chodzi mi o to zeby bylo mozliwie najwygodniej dopasować swiatlo pod siebie albo mooda ktory akurat mam lol ? Wiecie, dimmery to must-have ? Czasem chcesz jaskrawość a czasem chillout przy ledwo widocznej lampce.

RE: Jak prawidłowo dobrać moc żarówek LED do metrażu pomieszczenia? - CichoPłynący - 02-22-2024

TO JEST TO! Najważniejsze to czuć dobrze we własnym domu!!! Nie ma nic lepszego niż moment gdy trafisz idealną równowagę między praktycznością a komfortem!!! Ustawienie odpowiedniej sceny świetlnej potrafi całkiem odmienić pokój!!!