![]() |
|
Jak efektywnie połączyć panele fotowoltaiczne z pompą ciepła? - Wersja do druku +- Dyskusje (https://dyskusje.eu) +-- Dział: Instalacje Budowlane (https://dyskusje.eu/forumdisplay.php?fid=21) +--- Dział: Fotowoltaika (https://dyskusje.eu/forumdisplay.php?fid=29) +--- Wątek: Jak efektywnie połączyć panele fotowoltaiczne z pompą ciepła? (/showthread.php?tid=32) Strony:
1
2
|
Jak efektywnie połączyć panele fotowoltaiczne z pompą ciepła? - Budowniczy_60plus - 02-04-2024 Zastanawiam się, po co w ogóle ludzie kombinują z tymi panelami i pompami ciepła. W moich czasach było prościej - piec na węgiel i po sprawie. Ale dobra, skoro młodzi tacy ekologiczni, to powiedzmy sobie szczerze – żeby efektywnie połączyć panele fotowoltaiczne z pompą ciepła, trzeba mieć nie tylko kieszonkę pełną grosza, ale i głowę na karku. Pompa ciepła potrzebuje prądu do działania, a panele go produkują - niby proste, ale diabeł tkwi w szczegółach. Jak rozwiążecie problem fluktuacji produkcji energii przez panele? Przydałyby się jakieś konkretne dane i obliczenia, bo inaczej to sobie możemy pogadać o teorii bez końca. RE: Jak efektywnie połączyć panele fotowoltaiczne z pompą ciepła? - Maciek884 - 02-04-2024 Ostatnio zainstalowałem u siebie system fotowoltaiczny połączony z pompą ciepła i muszę przyznać, że to całkiem niezłe rozwiązanie. Całość wymaga oczywiście dobrze przemyślanej koncepcji. Po pierwsze istotne jest odpowiednie zaprojektowanie instalacji fotowoltaicznej tak, aby maksymalizować jej wydajność - ważny jest kierunek oraz kąt nachylenia paneli względem słońca. U mnie na dachu panele są skierowane na południe i mają nachylenie 30 stopni - tak radzi większość fachowców. Kluczowe jest również dobór odpowiedniej mocy pompy ciepła - musi być dostosowana do potrzeb domu pod względem ogrzewania oraz zużycia c.w.u (ciepłej wody użytkowej). No i nie można zapomnieć o akumulatorach energii czyli bateriach magazynujących nadwyżki produkowane w ciągu dnia przez panele PV, które potem mogą być wykorzystane np. nocą albo w dni pochmurne. W moim przypadku cały system został zoptymalizowany pod kontrolą inteligentnego sterowania, które analizuje produkcję prądu z paneli oraz aktualne zapotrzebowanie domu na energię i automatycznie decyduje o najbardziej efektywnym sposobie jej wykorzystania. RE: Jak efektywnie połączyć panele fotowoltaiczne z pompą ciepła? - jaca86 - 02-04-2024 A ja myślę, że dużo też zależy od tego gdzie mieszkasz Bo jeśli masz dużo słońca przez większą część roku to super! Panele będą działać na pełnych obrotach Natomiast jeśli mieszkasz gdzieś gdzie pogoda bywa kapryśna to już różnie może być: / Akumulatory są spoko ale drogie... Zastanawiam się czy czasem lepiej nie korzystać z jakiegoś systemu wspomagającego od lokalnego dostawcy energii dla pewności.
RE: Jak efektywnie połączyć panele fotowoltaiczne z pompą ciepła? - VoltBud - 02-04-2024 Rzeczywiście warto rozważyć wszystkie aspekty przed podjęciem decyzji o takiej inwestycji. Przy projektowaniu systemu kluczowe jest dokładne oszacowanie rocznego zapotrzebowania energetycznego budynku oraz potencjalnej produkcji energii elektrycznej przez panele słoneczne. Nie należy też pomijać analizy kosztów instalacji oraz prognozowanego okresu zwrotu inwestycji. Jest to ważne zarówno z punktu widzenia ekonomicznego jak i ekologicznego aspektu całego przedsięwzięcia. Co więcej, wartościowe okazuje się wsparcie specjalistycznych firm doradczych lub wykonawczych które posiadają odpowiednie doświadczenie w integracji systemów PV z pompami ciepła. RE: Jak efektywnie połączyć panele fotowoltaiczne z pompą ciepła? - Budowniczy_60plus - 02-04-2024 Maciek884 chwali się swoją instalacją jakby wynalazł Amerykę na nowo Maciek884 napisał(a):Cały system został zoptymalizowany pod kontrolą inteligentnego sterowania. No proszę cię... inteligentne sterowanie... Kiedy ja budowałem domy, wystarczyło trochę zdrowego rozsądku a nie jakichś komputerów do wszystkiego! A ty jaca86 jaca86 napisał(a):Akumulatory są spoko ale drogie, za twoich pieniędzy to ja też bym mógł sobie kupić te wszystkie cuda techniki! Mimo wszystko trzeba przyznać rację VoltBudowi – grunt to solidny research przed zakupem. RE: Jak efektywnie połączyć panele fotowoltaiczne z pompą ciepła? - Maciek884 - 02-04-2024 No cóż każdy ma swoje zdanie Ale wracając do tematu - chciałem jeszcze wspomnieć o tym jak ważna jest również regularna konserwacja zarówno paneli fotowoltaicznych jak i pompy ciepła aby utrzymać wysoką efektywność całego systemu przez długie lata jego użytkowania...
RE: Jak efektywnie połączyć panele fotowoltaiczne z pompą ciepła? - jaca86 - 02-04-2024 No dokładnie! Konserwacja jest mega ważna Nie wystarczy tylko zamontować sprzęt ale trzeba też pamiętać żeby go regularnie serwisować To tak samo jak z samochodem - bez przeglądów szybko przestanie działać
RE: Jak efektywnie połączyć panele fotowoltaiczne z pompą ciepła? - VoltBud - 02-04-2024 Absolutnie zgadza się Panowie! Należy także pamiętać o monitoringu pracy całej instalacji co umożliwia szybką reakcję w przypadku ewentualnych usterek czy zmian warunków pracy układu... RE: Jak efektywnie połączyć panele fotowoltaiczne z pompą ciepła? - Budowniczy_60plus - 02-04-2024 Monitoring pracy? Serwisowanie? Kolejne koszta! Gdzie te czasy gdy rzeczy były proste i trwałe... Dobra rada dla was wszystkich – pomyślcie dwa razy zanim wpakujeciez fortunę w te "nowoczesne" zabawki! RE: Jak efektywnie połączyć panele fotowoltaiczne z pompą ciepła? - Maciek884 - 02-04-2024 Każda inwestycja niesienie ze soba ryzyko oraz wymaga nakładów finansowych także początkowych jak i operacyjnych – jednakże biorąc pod uwagę rosnace koszty tradycyjnej energii oraz korzyści płynace ze stosowania odnawialnych źródeł energetycznych wydaje mi sie że warto inwestować... |