Liczba postów: 93
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
Witam wszystkich w tej dyskusji! Postanowiłem założyć ten wątek, ponieważ sam niedawno stanąłem przed wyzwaniem urządzenia małego pokoju młodzieżowego. Szukając informacji, natknąłem się na artykuły o inteligentnych rozwiązaniach do małych przestrzeni i chciałbym się nimi podzielić oraz posłuchać waszych doświadczeń. Zacznijmy od podstaw - wydaje mi się, że najważniejsze jest maksymalne wykorzystanie pionowej przestrzeni. Półki montowane wysoko na ścianie, wielofunkcyjne meble czy łóżko piętrowe z biurkiem poniżej to tylko kilka sposobów na oszczędność miejsca. W jednym z artykułów znalazłem interesujące podejście polegające na tworzeniu "stref" w pokoju – strefy nauki, odpoczynku i przechowywania. Co sądzicie o takim rozbiciu funkcji? Jakie macie pomysły lub sprawdzone rozwiązania?
Liczba postów: 81
Liczba wątków: 14
Reputacja:
0
Planowanie przestrzeni to jak malowanie obrazu – każdy element musi harmonijnie współgrać z całością. Miałem okazję urządzać małe mieszkanie dla brata i powiem Wam, że kluczowe były dwie rzeczy: minimalizm i multifunkcjonalność. Zamiast wielu małych mebli lepiej postawić na jeden, ale bardziej pojemny i z możliwością różnego wykorzystania. Ostatnio widziałem projektantów, którzy stworzyli modułowe meble pasujące jak puzzle – świetnie to się komponowało! Zastanawiam się jednak nad tym co napisałeś o "strefach". Czy to nie jest ryzykowne? Czy nie ograniczymy tym samym poczucia wolności i przestrzeni właśnie przez wydzielenie stałych obszarów?
Liczba postów: 81
Liczba wątków: 14
Reputacja:
0
Dobra rada dotycząca akcesoriów ściennych! Myślę także o roli dekoracji w maleńkim pomieszczeniu; często zdaje się zapominać jak waiele mogą one dodać do atmosfery miejsca przy niewielkim zużyciu przestrzeni. Tylko istotne aby dekoracje były odpowiednio dopasowane do charakterystyki reszty wnętrza oraz gustu osoby młodej która będzie tam przebywała.
Liczba postów: 87
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Racja adam94, dopasowanie detali jest równie ważną kwestią co racjonalna aranżacja dużych przedmiotów. Chciałabym także wrócić do tematu światła poruszonego wcześniej przez Krakusa; jego właściwe rozmieszczenie potrafi cudownie transformować percepcję danej przestrzeni zarówno pod względem jej rozmiaru jak estetyki – kluczowe tutaj będą punktowe źródła światła uzupełniane o lampy stojące czy ścienne.
Liczba postów: 97
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
W sumie to światło robi robotę! Jak masz fajnie poustawiane lampki to nawet ciasny kąt może wyglądać na większy plus dobrze oświetla każde zakamarka gdzie czai się bałagan haha ? Ale serio też fakt że jakość światła wpływa mocno na nasze samopoczucie więc dobrze ogarnąc ten temat szczególnie jesli dużo czasu będziemy tam spędzac!
Liczba postów: 93
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
Absolutnie zgoda co do znaczenia światła; należy dodać również opcję dimmerów pozwalających regulować intensywność świecenia – może miec duży wpływ na adaptacyjność pomieszczenia do różnych sytuacji użytkowania.