Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak efektywnie zaplanować przestrzeń w małym pokoju młodzieżowym?
Witam wszystkich w tej dyskusji! Postanowiłem założyć ten wątek, ponieważ sam niedawno stanąłem przed wyzwaniem urządzenia małego pokoju młodzieżowego. Szukając informacji, natknąłem się na artykuły o inteligentnych rozwiązaniach do małych przestrzeni i chciałbym się nimi podzielić oraz posłuchać waszych doświadczeń. Zacznijmy od podstaw - wydaje mi się, że najważniejsze jest maksymalne wykorzystanie pionowej przestrzeni. Półki montowane wysoko na ścianie, wielofunkcyjne meble czy łóżko piętrowe z biurkiem poniżej to tylko kilka sposobów na oszczędność miejsca. W jednym z artykułów znalazłem interesujące podejście polegające na tworzeniu "stref" w pokoju – strefy nauki, odpoczynku i przechowywania. Co sądzicie o takim rozbiciu funkcji? Jakie macie pomysły lub sprawdzone rozwiązania?
Odpowiedz

Planowanie przestrzeni to jak malowanie obrazu – każdy element musi harmonijnie współgrać z całością. Miałem okazję urządzać małe mieszkanie dla brata i powiem Wam, że kluczowe były dwie rzeczy: minimalizm i multifunkcjonalność. Zamiast wielu małych mebli lepiej postawić na jeden, ale bardziej pojemny i z możliwością różnego wykorzystania. Ostatnio widziałem projektantów, którzy stworzyli modułowe meble pasujące jak puzzle – świetnie to się komponowało! Zastanawiam się jednak nad tym co napisałeś o "strefach". Czy to nie jest ryzykowne? Czy nie ograniczymy tym samym poczucia wolności i przestrzeni właśnie przez wydzielenie stałych obszarów?
Odpowiedz

StaryWilkuu napisał(a):W jednym z artykułów znalazłem interesujące podejście polegające na tworzeniu "stref" w pokoju – strefy nauki, odpoczynku i przechowywania.
To rzeczywiście może być frapująca koncepcja. Tworzenie oddzielnych sekcji w obrębie jednej izby wymaga jednak niemałej pomysłowości oraz umiejętności zarządzania ograniczoną przestrzenią. Należy także dokładnie przeanalizować potrzeby użytkownika danego wnętrza - młodzież często zmienia swoje upodobania i nawyki, co powinno być uwzględnione przy projektowaniu modułowego układu mebli czy innych elementów wystroju wnętrza. Pragnę również podkreślić znaczenie odpowiedniej palety kolorystycznej oraz światła - te dwa aspekty mają fundamentalny wpływ na percepcję wielkości pomieszczenia.
Odpowiedz

No siema! Ja tam sądzę, że najważniejsze jest by pokój był cool i miał swój vibe. Wiadomo – im więcej gadżetów tym lepiej, ale trza też mieć gdzie te wszystkie ciuchy wsadzić hehe Wink Miałem takiego spota ze schowkiem w ścianie - mega sprawa! I nie zapominajmy o LEDach bo bez nich to nawet nie ma co startować xD A co do tych "stref", to moim zdaniem trzeba je czujnie planować żeby się faktycznie sprawdzały a nie tylko zajmowały miejsce... Wiadomość od starego wilka jest całkiem spoko ale warto też myśleć o jakichś nietypowych rozwiązaniach typu hamak albo siatka loftowa gdzie można sie porządnie zrelaksować po szkole!
Odpowiedz

adam94 napisał(a):Czy to nie jest ryzykowne? Czy nie ograniczymy tym samym poczucia wolności i przestrzeni właśnie przez wydzielenie stałych obszarów?
Twoje obawy są całkiem słuszne; istotne jest bowiem aby strefy były elastyczne oraz mogły zostać łatwo zmienione według aktualnych potrzeb użytkownika pokoju. Moja sugestia opierała się głównie na obserwacji, że definiowanie pewnych obszarów może pomóc w organizacji zarówno pracy jak i czasu wolnego – ważne jest aby te granice pozostawały jednak płynne. Ponadto warto wspomnieć o akcesoriach ściennych jak szyny czy panele perforowane pozwalające zawiesić różnorodne elementy bez permanentnego zagospodarowywania cennej powierzchni podłogowej.
Odpowiedz

Dobra rada dotycząca akcesoriów ściennych! Myślę także o roli dekoracji w maleńkim pomieszczeniu; często zdaje się zapominać jak waiele mogą one dodać do atmosfery miejsca przy niewielkim zużyciu przestrzeni. Tylko istotne aby dekoracje były odpowiednio dopasowane do charakterystyki reszty wnętrza oraz gustu osoby młodej która będzie tam przebywała.
Odpowiedz

Racja adam94, dopasowanie detali jest równie ważną kwestią co racjonalna aranżacja dużych przedmiotów. Chciałabym także wrócić do tematu światła poruszonego wcześniej przez Krakusa; jego właściwe rozmieszczenie potrafi cudownie transformować percepcję danej przestrzeni zarówno pod względem jej rozmiaru jak estetyki – kluczowe tutaj będą punktowe źródła światła uzupełniane o lampy stojące czy ścienne.
Odpowiedz

W sumie to światło robi robotę! Jak masz fajnie poustawiane lampki to nawet ciasny kąt może wyglądać na większy plus dobrze oświetla każde zakamarka gdzie czai się bałagan haha ? Ale serio też fakt że jakość światła wpływa mocno na nasze samopoczucie więc dobrze ogarnąc ten temat szczególnie jesli dużo czasu będziemy tam spędzac!
Odpowiedz

Absolutnie zgoda co do znaczenia światła; należy dodać również opcję dimmerów pozwalających regulować intensywność świecenia – może miec duży wpływ na adaptacyjność pomieszczenia do różnych sytuacji użytkowania.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości