Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak zabezpieczyć drewniany taras przed wilgocią?
Rozpoczynając dyskusję, chciałbym podzielić się z Wami problemem, który napotkałem ostatnio przy pracy nad moim projektem domu. Klient prosił o drewniany taras, który jest pięknym dodatkiem do każdego domu, ale jednocześnie stawia przed nami wyzwanie konserwacji i zabezpieczenia przed wilgocią. Czy ktoś ma sprawdzone metody na zabezpieczenie drewna używanego na zewnątrz? Przeczytałem artykuły na ten temat i znalazłem wiele produktów impregnujących oraz różne techniki aplikacji. Jednakże chciałbym usłyszeć Wasze opinie i doświadczenia. Zastanawiam się nad stosowaniem olejów naturalnych w porównaniu do lakierów syntetycznych, a także nad metodami prewencyjnymi takimi jak odpowiednie odwodnienie terenu wokół tarasu.
Odpowiedz

Podzielam zdanie kolegi wyżej – przemyślany projekt tarasu to połowa sukcesu. Ważne jest by pomyśleć o skutecznym systemie odwodnienia już na etapie projektowania domu oraz tarasu, a także o właściwej ekspozycji tarasu względem stron świata.
Odpowiedz

Cześć wszystkim! Big Grin Ja bym postawiła na dobrą jakość impregnatu Wink Wydaje mi się też ważne, aby regularnie sprawdzać stan powierzchni drewnianej i w razie potrzeby ponawiać zabieg co kilka lat Smile
Odpowiedz

einscan_cser napisał(a):Każda konstrukcja to swoista wyprawa...
To prawda, budowa lub modernizacja każdego elementu wymaga przemyślanej strategii zarówno w zakresie materiałowego jak i wykonania prac budowlanych. Powracając do meritum dyskusji - ważne jest również abyśmy pamiętali o odpowiednim profilowaniu desek oraz zachowaniu szczelin dylatacyjnych dla kompensacji ruchów drewna spowodowanych zmianami temperatury oraz wilgotności. Ponadto warto zadbać o wysokiej jakości membrany izolacyjnej stosowanej bezpośrednio pod deskowanie aby dodatkowo chronić konstrukcję przed przenikaniem wilgoci z gruntu.
Odpowiedz

Również sposób układania desek ma znaczenie dla trwałości – należy dbać o ich równomierny rozkład ciężaru oraz poprawny montaż do legarów za pomocą niewidocznych systemów mocujących lub specjalistycznych śrub nierdzewnych eliminujących ryzyko korozji.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości