Liczba postów: 97
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Cześć wszystkim! Zauważyłem, że ostatnio sporo się mówi o aranżacji pokoi dla dzieci i zastanawiałem się jak podejść do tego tematu. Wiadomo, że dzieciaki szybko rosną i ich gusta się zmieniają jak w kalejdoskopie, więc chciałbym stworzyć coś uniwersalnego... ale też z pazurem, wieszcie? Co sądzicie o pomysłach typu tematyczne ściany, które można łatwo zmienić jak maluchy wskoczą w inny wiek? Myślę tu o naklejkach czy łatwo zmywalnych farbach. Dajcie znać swoje pomysły!
Liczba postów: 81
Liczba wątków: 14
Reputacja:
0
Pomysłowe aranżacje to nie tylko kwestia estetyki ale też funkcjonalności. Pamiętajmy o tym, że pokój powinien sprzyjać rozwojowi malucha na wielu płaszczyznach – edukacyjnej, fizycznej oraz emocjonalnej. Dobrze zaprojektowana przestrzeń potrafi pobudzić wyobraźnię dziecka i być inspiracją do zabawy czy nauki. Ważne jest by nie zagubić gdzieś tej delikatnej granicy między 'ładnym' a 'praktycznym'. Inspiracji szukałbym w prostocie natury lub klasyce literatury dziecięcej.
Liczba postów: 90
Liczba wątków: 12
Reputacja:
0
Aranżując pomieszczenie dla najmniejszych użytkowników domostwa należy przede wszystkim skupić się na harmonijnym połączeniu ergonomii oraz estetyki... Bezpieczeństwo jest priorytetem; ostrzegam przed stosowaniem łatwopalnych tkanin oraz farb zawierających toksyczne substancje... Na szczególną uwagę zasługują naturalne materiały – drewno sosnowe czy bukowe są trwałe i bezpieczne dla zdrowia... Coraz popularniejsze stają się ekologiczne farby emulsyjne lub gliniane, które oprócz walorów estetycznych mają również właściwości antystatyczne i antyalergiczne... Na rynku dostępny jest szeroki wybór modułowych systemów meblowych pozwalających na dowolną konfigurację wnętrza... Warto poszukiwać inspiracji w fachowej literaturze branżowej lub serwisach internetowych dedykowanych tematyce architektury wnętrz...