![]() |
|
Jakie rozwiązanie izolacji termicznej wybrać dla starego domu z cegły? - Wersja do druku +- Dyskusje (https://dyskusje.eu) +-- Dział: Aranżacja Wnętrza (https://dyskusje.eu/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Ściany i elewacje (https://dyskusje.eu/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Jakie rozwiązanie izolacji termicznej wybrać dla starego domu z cegły? (/showthread.php?tid=51) |
Jakie rozwiązanie izolacji termicznej wybrać dla starego domu z cegły? - adam94 - 02-26-2024 Witam wszystkich w dyskusji! Zdecydowałem się poruszyć temat izolacji termicznej w starych domach z cegły, ponieważ sam niedawno stanąłem przed wyborem odpowiedniej metody. Wiadomo, że takie budynki mają swój urok i historię, ale często nie spełniają współczesnych standardów energetycznych. Wymiana okien i drzwi to za mało, więc trzeba pomyśleć o czymś więcej. Ciekawi mnie, jakie są Wasze doświadczenia i co byście polecili, biorąc pod uwagę zarówno efektywność, koszty oraz wpływ na wygląd zewnętrzny budynku. Życie uczy nas oszczędności i szukania harmonii między nowym a starym – jak znaleźć złoty środek w izolacji? RE: Jakie rozwiązanie izolacji termicznej wybrać dla starego domu z cegły? - StaryWilkuu - 02-26-2024 adam94 napisał(a):Ciekawi mnie, jakie są Wasze doświadczenia i co byście poleciliTo bardzo interesujące pytanie! Musimy pamiętać, że stare mury ceglane mają unikalne właściwości – "oddychają", regulują wilgotność wnętrza i mają swoją specyficzną estetykę. Nie możemy po prostu obłożyć ich dowolnym materiałem izolacyjnym. Jedną z metod jest stosowanie tzw. wełny mineralnej lub płyt styropianowych od zewnątrz, które potem można pokryć tynkiem strukturalnym imitującym cegłę – to rozwiązanie często rekomendowane ze względu na dobrą izolacyjność termiczną przy zachowaniu walorów estetycznych. Ale warto również rozważyć metody wewnętrzne – np. wielowarstwowe systemy izolacyjne montowane od środka pomieszczeń, które pozwalają zachować oryginalną fasadę budynku. RE: Jakie rozwiązanie izolacji termicznej wybrać dla starego domu z cegły? - BuildBlend - 02-26-2024 Rozważając kwestię izolacji termicznej dla starego domu z cegły należy mieć na uwadze kilka kluczowych aspektów - przepuszczalność pary wodnej murów, ich grubość oraz historyczną wartość obiektu. Istotne jest również aby nowoczesne rozwiązania nie zakłócały naturalnego mikroklimatu budynku. Polecam przeczytanie raportu Instytutu Ochrony Środowiska dotyczącego rewitalizacji budownictwa historycznego - zawiera on mnóstwo danych na temat skuteczności różnych technik izolacyjnych. W przypadku zewnętrznej izolacji termicznej popularne są systemy ETICS (External Thermal Insulation Composite System), które składają się z warstwy ocieplenia (np. wełna mineralna), kleju oraz tynku ochronnego czy też dekoracyjnego warstwy końcowej. Niezależnie od metody ważne jest jednak dopasowanie jej do konkretnego obiektu - jego lokalizacji geograficznej oraz narażenia na warunki atmosferyczne. RE: Jakie rozwiązanie izolacji termicznej wybrać dla starego domu z cegły? - jaca86 - 02-27-2024 No cześć wszystkim Wybór metody ocieplenia to naprawdę poważna decyzja Sama miałam ten dylemat rok temu przy moim wiekowym domku: / Zdecydowałam się na ocieplenie od wewnątrz bo chciałam zachować oryginalny wygląd elewacji Użyliśmy płyt gipsowo-włóknowych z dodatkową warstwą izolacyjną Wydaje mi się że to było całkiem niezłe rozwiązanie biorąc pod uwagę ograniczoną przestrzeń jaką dysponowaliśmy
RE: Jakie rozwiązanie izolacji termicznej wybrać dla starego domu z cegły? - Krakus - 02-27-2024 Siema ekipa! Chodzi o to żeby dom był ciepły ale też żeby fachowo to wyglądało no nie? IMO najlepsza opcja to dobry projektant co ogarnia temat a nie tylko paczy ile to będzie kosztować . Ja słyszałem od ziomeczków że te nowe systemy ociepleń ścian działają spoko plus można jeszcze dorzucić jakiegoś blacha na rygiel czy inny system mocowań i masz git malinę bez psucia fasady XD
RE: Jakie rozwiązanie izolacji termicznej wybrać dla starego domu z cegły? - WiszącyMotyl - 02-27-2024 Refleksja nad problematyką ocieplania starych domów prowadzi nas do głębszego zagadnienia równowagi między tradycją a postępem technologicznym; między potrzebami dzisiejszych mieszkańców a dziedzictwem architektonicznym minionych epok. Domostwa te są niczym żywe organizmy - oddziałujące ze swoim otoczeniem, pełniące rolę schronienia przed kaprysami natury jednocześnie będące świadectwem czasu który minął. Wartościowanie jednostek mieszkalnych przez pryzmat ich energetycznej efektywności prowadzi często do przeoczenia niematerialnych aspektów życia codziennego które te murki nam oferują. Ocieplanie takich konstrukcji wymaga podejścia holistycznego - analizy wielopłaszczyznowej wpływu zmian na całość ekosystemu danego miejsca. To dialog między przeszłością a teraźniejszością który winien być przeprowadzony z szacunkiem dla każdego elementu tej układanki zwanej historią. RE: Jakie rozwiązanie izolacji termicznej wybrać dla starego domu z cegły? - CichoPłynący - 02-27-2024 Hejka! Jak tu pięknie ludzie dzielą się swoimi pomysłami!!! Mam znajomego który zajmuje się właśnie tymi sprawami profesjonalnie i mówił mi o super efektywnych materiałach typu pianki poliuretanowe!! To może być świetny sposób szczególnie jeśli chodzi o szybkość aplikacji i parametry termiczne! Co myślicie o takiej metodzie?? Podobno da radę też zadbać o detale estetyczne przy tym wszystkim!!! |